marți, 25 ianuarie 2011

Tot ce trebuie să ştii despre celulele stem

Ca viitor părinte, eşti preocupat de sănătatea copilului tău încă dinainte de naşterea lui. Din fericire, acum poţi să-i oferi o asigurare medicală nepreţuită: celulele stem. Află ce sunt acestea şi ce avantaje au.

Ai auzit tot mai des în ultima perioadă despre celulele stem şi despre posibilitatea de a trata cu ajutorul lor o mulţime de boli. Astfel de celule se pot transforma în orice celulă din organism şi se găsesc în număr mare în corpul nou‑născuţilor, dar sunt prezente şi la adulţi (în număr mai mic), în măduva spinării.

La naştere, se pot recolta din sângele aflat în cordonul ombilical şi pot fi păstrate în bănci speciale, la rece. În cazul în care copilul va face o boală a sângelui (cum este leucemia), i se poate face un transplant cu aceste celule, care le vor înlocui pe cele bolnave.

În viitor, se pare că vor putea fi tratate cu ajutorul celulelor stem şi afecţiuni precum diabetul zaharat de tip I, Alzheimerul şi unele tipuri de cancer. Desigur, nimeni nu vrea să se gândească la ce este mai rău.

Însă, în situaţia nefericită în care s‑ar ivi astfel de probleme de sănătate, celulele stem sunt salvarea pe care i-o poţi oferi copilului tău.

Niciun risc pentru mamă şi făt

Recoltarea de celule stem este posibilă fie că naşti normal, fie prin cezariană. Cel mai potrivit moment pentru a lua legătura cu banca de celule stem este cel târziu luna a şaptea de sarcină. Mai întâi, trebuie să te asiguri că firma pe care ai ales-o este autorizată de Agenţia Naţională de Transplant.

Recoltarea celulelor stem este o procedură care nu durează mai mult de 30 de secunde, de acest lucru ocupându-se medicul care asistă naşterea. Recoltarea este nedureroasă şi nu prezintă niciun risc pentru mamă sau pentru făt. Se recoltează maximum 200 ml de sânge din placentă şi din cordonul ombilical.

Mostra de sânge este analizată, pentru a vedea dacă a fost contaminată, şi apoi procesată pentru a fi îngheţată. După câteva săptămâni, părinţii vor primi un buletin de analize, care va include şi numărul celulelor stem. Mostra de sânge va fi stocată în bănci, fie din România, fie de peste hotare.


Pot fi păstrate pe viaţă

Celulele stem se pot păstra tot restul vieţii sau, evident, până atunci când este nevoie de ele. De obicei, sângele recoltat la naştere conţine suficiente celule stem pentru un transplant.

Cele mai multe bănci de celule stem se ocupă şi de transportul în condiţii speciale a acestora la spitalul unde va avea loc transplantul, chiar şi în străinătate. Celulele stem pot fi folosite şi la un transplant făcut unui membru al familiei, cu care copilul este compatibil.

Cât vei plăti?
Iată preţurile câtorva firme de celule stem din ţara noastră:

*Cord Blood Center. Pentru procesarea, validarea şi transportul celulelor stem, se achită suma de 3.270 de lei, iar taxa de depozitare anuală este de 140 de lei.

* Stem Health Unirea. Recoltarea, setul de colectare şi stocarea celulelor stem timp de 20 de ani costă echivalentul în lei a 1.500 de euro.

*Biogenis. Tariful de bază este de 3.452 de lei.

*Cryo-Save. Setul de colectare, recoltarea, transportul, procesarea sângelui şi stocarea pe 20 de ani costă 1.850 de euro.

*Stem Sure. Costul total pentru recoltare, transport, calificare şi prelucrare este de 850 de euro, la care se adaugă o taxă anuală de stocare de 70 de euro+TVA.

Nu arunca dinţii de lapte! Conţin celule stem
Banalii dinţi de lapte pot fi folosiţi pentru recoltarea de celule stem. Acestea pot fi utilizate doar în beneficiul persoanei de la care se obţin, pentru tratarea unor afecţiuni dentare, pentru refacerea ţesutului osos (fracturi, artrite, reabilitarea cartilajului şi tendoanelor), dar şi pentru rezolvarea unor probleme cardiace.

Procedura este în curs de autorizare în România, potrivit reprezentanţilor Agenţiei Naţionale de Transplant. Celulele stem se pot obţine şi din molarii de minte şi din dinţii maturi, din grăsime şi, în cantităţi mai mari, din cordonul ombilical.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu