luni, 24 ianuarie 2011

Luna a sasea de sarcina


In acest moment al sarcinii va puteti simti puternica si cu o stare de bine. Unul din lucrurile mai putin placute care apare in timpul sarcinii sunt vergeturile la nivelul abdomenului, sanilor sau coapselor. In aceasta perioada a sarcinii este posibil sa resimtiti unele senzatii neobisnuite la nivelul abdomenului: contractii nedureroase, dureri la nivelul spatelui inferior, scurgerile de sange sau mucus la nivel vaginal.

Travaliul inainte de termen, cunoscut si sub denumirea de travaliu prematur, reprezinta debutul travaliului adevarat inainte de saptamana a 37 de sarcina. Majoritatea femeilor care nasc precoce nu prezinta factori de risc deosebiti care le-ar putea avertiza asupra unor eventuale probleme. Cu toate astea se observa un numar mai mare de nasteri premature in cazul femeilor care au uterul de forma neobisnuita. Alti factori ar putea fi varsta mamei, daca mama are mai putin de 18 ani sau mai mult de 40.

Uneori este mai bine ca nasterea copilului sa se produca mai devreme. O data ce ati intrat in al treilea trimestru de sarcina, sansele pentru copil sa-i mearga bine in afara uterului devin din ce in ce mai mari cu fiecare saptamana care trece. La o sarcina sanatoasa, fatul care se dezvolta bine si se misca in fiecare zi, ne arata ca este in regula si nu sunt necesare alte metode de monitorizare.

Dezvoltarea copilului intre saptamanile 23 - 26, a VI-a luna de sarcina, stadiile dezvoltarii copilului:

Saptamana 23 de sarcina, sfaturi pentru viitoarele mamici:
Bebelusul arata acum ca o papusica. Poti chiar distinge particele din corpul lui prin peretele abdominal. Reactioneaza la zgomote puternice, muzica si voci familiare. Tu ai luat in greutate 4,5 pana la 7 kg. Picioarele iti sunt umflate si apar vene varicoase; din cand in cand, simti cate un junghi in partea de jos a abdomenului, din cauza muschilor uterini care se tot intind. Durerea trece daca te odihnesti.
Saptamana 24 de sarcina, sfaturi pentru viitoarele mamici:
Uterul tau a depasit acum ombilicul. Incepi sa simti contractiile Braxton Hicks. Acestea sunt contractii fiziologice care pompeaza sange in uter pe parcursul sarcinii si iti ajuta corpul sa se pregateasca pentru travaliu. Bebelusul are acum aproximativ 33 cm lungime si cantareste 550 de grame. Tesutul muscular se dezvolta rapid. Plamanii lui sunt insuficient dezvoltati pentru "a respira" singuri. Daca s-ar naste acum, rata de supravietuire este foarte scazuta.
Saptamana 25 de sarcina, sfaturi pentru viitoarele mamici:
Copilul a ajuns la 700 de grame. Are perioade de somn si de veghe. Uterul e cat o minge de fotbal si a inceput sa apese tare pe vezica, de aceea, vei urina mai des. Copilul este acoperit pe tot corpul cu vernix, care ii protejeaza foarte bine pielea inca imatura si previne incolacirea cordonului ombilical in jurul gatului.
Saptamana 26 de sarcina, sfaturi pentru viitoarele mamici:
Fatul creste intr-un ritm rapid. Loveste puternic si de cele mai multe ori se intampla atunci cand tu te odihnesti. Gleznele si fata ti se umfla din cauza retentiei de lichide. Apar vergeturi pe solduri, sani, abdomen si coapse. E timpul sa folosesti o crema hidratanta sau o crema speciala pentru vergeturi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu