Un blog de informare a viitoarelor sau actualelor mamici, de la conceperea unui copil pana la maturitate. Sarcina luna de luna
luni, 24 ianuarie 2011
Luna a cincea de sarcina
In aceasta perioada veti trece de jumatatea sarcinii. Copiii au mari nevoi nutritive. Ei se servesc cu tot ce le este necesar la un moment dat. Fierul este foarte important in aceasta perioada de sarcina. Fierul este important pentru cresterea globulelor rosii ale copilului, dar si pentru intretinerea celulelor dumneavoastra. Medicul va va recomanda sa luati suplimente cu fier, daca va considera ca aveti nevoie. Copiii preiau din ce in ce mai mult fier spre sfarsitul sarcinii, pe masura ce cresc si produc mai multe globule rosii. Pe de alta parte, de cele mai multe ori mama ajunge ca spre sfarsitul sarcinii sa prezinte un grad ridicat de anemie. Daca o femeie are un numar redus de celule rosii, nivelul acestora poate scadea periculos de mult in cazul in care va sangera ceva mai mult in timpul travaliului.
Calciul este important pentru dezvoltarea oaselor copilului dumneavoastra si pentru mentinerea densitatii propriilor dumneavoastra oase. De obicei pentru femeia insarcinata se recomanda 1500 mg calciu in fiecare zi, ceea ce reprezinta echivalentul a 5 portii de lapte, branza sau iaurt.
Arsurile gastro-esofagiene afecteaza multe femei gravide. Cele mai multe femei insarcinate resimt o senzatie de arsura in piept, dureri de stomac. Arsurile gastrice si indigestia fac parte pana la un punct din evolutia normala a sarcinii. Arsurile se datoreaza aciditatii stomacului, care ajunge la nivelul esofagului, un proces numit reflux gastro-esofagian. Hormonul de sarcina progesteron incetineste procesul digestiei.
Multe femei insarcinate descopera ca din cand in cand le curge sange din nas. Sangerarile nazale se datoreaza unui aport sangvin crescut la nivel nazal.
Ecografia este o modalitate de a va vedea copilul, dar si lumea in care acesta traieste. Ecografia analizeaza aspectele fizice ale copilului. Atunci cand este obtinuta o imagine clara, doctorul poate fi sigur in privinta anumitor detalii cum ar fi cate camere are inima, sau daca coloana vertebrala este asa cum ar trebui sa fie.
Dezvoltarea copilului intre saptamanile 18 - 22, a V-a luna de sarcina, stadiile dezvoltarii copilului:
Saptamana 18 de sarcina, sfaturi pentru viitoarele mamici:
Corpul femeii insarcinate continua sa creasca: ai luat in greutate aproximativ intre 2 si 6 kg si uneori ai dureri din cauza intinderii ligamentelor pelvice. Nu mai poti dormi bine, asa ca intinde-te pe o parte, sprijinita de perne. Secretiile vaginale sunt mai abundente acum. Esti plina de energie si poti sa te gandesti ce cursuri prenatale poti urma. Exercitiile de respiratie si de intarire a muschilor perineali iti vor fi extrem de folositoare in timpul travaliului. Bebelusul masoara cam 20 cm lungime si aspira lichid amniotic in plamani (ajuta la dezvoltarea lor).
Saptamana 19 de sarcina, sfaturi pentru viitoarele mamici:
Nu mai ai talia de altadata si, odata cu marirea abdomenului, ombilicul se intinde. Burtica ia proportii pe zi ce trece si esti aproape la jumatatea perioadei de sarcina. Poti avea dureri de spate din cauza uterului marit care iti schimba centrul de greutate. Odihneste-te cu picioarele ridicate si incearca sa nu cari greutati. Bebelusul se misca destul de mult si poti simti prima lovitura.
Saptamana 20 de sarcina, sfaturi pentru viitoarele mamici:
Copilul tau creste rapid: are acum aproximativ 260 de grame, si masoara 25 de cm lungime. Pielea lui are acum doua straturi: epiderma si dermul de dedesubt. Se matureaza muschii si vei simti cand se intinde, se intoarce si chiar face tumbe viguroase. Din cauza abdomenului marit poti avea arsuri la stomac si indigestie. Neutralizeaza acidul gastric cu lapte si ceai de menta. Atentie insa la constipatie! Trebuie sa mananci des si putin, mestecand incet: asa o sa te simti mai bine!
Saptamana 21 de sarcina, sfaturi pentru viitoarele mamici:
Pielea de pe abdomen este foarte intinsa si de aceea e uscata si te mananca. E indicat sa te ungi cat poti de des cu crema hidratanta sau ulei pentru copii si disconfortul va disparea. Atentie, daca mancarimea se generalizeaza, poate semnifica o suferinta hepatica. Copilul cantareste acum aproape 450 de grame si inca mai are loc sa se miste liber. Pe masura ce i se dezvolta auzul poate sa raspunda la muzica. Tot acum apare vernixul, o substanta alba, grasoasa produsa de glandele sebacee care ii protejeaza pielea.
Saptamana 22 de sarcina, sfaturi pentru viitoarele mamici:
Bebelusul tau este din ce in ce mai viguros in miscari si simti asta pe pielea ta. De acum poti sa-i canti cantece duioase de leagan. Cercetarile au dovedit ca urechile lui sunt acum complet formate si poate auzi sunetele externe. De asemenea, nu ezita sa-i vorbesti cat poti de mult, pentru ca deja iti poate recunoaste vocea. Observi pe fata mici vase de sange dilatate, iar gingiile iti sunt umflate. Nu trebuie sa-ti faci prea multe griji, ca dupa ce o sa nasti o sa-ti revii la normal.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu