luni, 24 ianuarie 2011

Bebe la varsta de 9 luni

Evolutie
In aceasta luna, sentimentul de neliniste la separarea de mama continua. Pentru a supravietui acestei perioade nu este nimic mai bun decat sa ii explicati copilului ce se intampla. Daca trebuie sa plecati spuneti-i copilului unde plecati, cat timp si spuneti-i ca veti reveni. Deasemenea, nu il fortati sa mearga cu persoane pe care nu le cunoaste. Timp de cateva saptamani aceasta va fi o amintire urata. Copilul incepe sa inteleaga cuvinte simple si foloseste anumite cuvinte in legatura cu anumite obiecte.
Bebelusul continua, mai mult decat oricand, sa exploreze lumea din jurul sau, dar cu conditia ca aceasta sa ii fie familiara, pentru ca nu ii place ceea ce este necunoscut. Deoarece incepe sa se deplaseze mai usor, munca de "mic detectiv" este mult mai facila. Intr-adevar, unii copii folosesc premergatorul, in timp ce altii descopera mersul in" patru labe". Unii copii se ridica deja in picioare, dar nu are suficienta siguranta de aceea trebuie sprijinit.
Copilul continua sa arunce obiecte sau jucarii, loveste doua jucarii una de alta si muta jucariile dintr-o mana in alta. Cu toate acestea, ii place foarte mult sa se joace "de-a v-ati ascunselea". La varsta de noua luni copilul isi tine bine capul si daca este sta in sezut se apleaca in fata.

Alimentatie

Mesele bebelusului sunt doua mese cu biberonul sau alaptare la san si doua mese cu lingurita. La varsta de noua luni copilul tine sigur biberonul si mananca singur un biscuite. In aceasta luna s-ar putea sa inceapa sa manance legume cu gust mai pronuntat precum telina si conopida.
Mesele bebelusului constau in:
- Dimineata: un biberon de 240 ml cu lapte,eventual cu gris sau alt produs fainos
- Pranz: 200 grame de legume cu un pic de unt si 20-30 grame de carne (pui). Pentru desert: fructe sau produse lactate
- Gustarea: lapte sau amestec de fructe proaspete (alternativ cu masa de pranz) si putin suc de fructe
- Seara: un biberon de 240 ml cu lapte,eventual cu gris sau alt produs fainos sau 150 ml lapte si 90 ml de supa.

Sanatate
La varsta de noua luni, copilul ar trebui sa masoare 70 cm (in medie) si sa cantareasca 8-9 kg. La aceasta varsta trebuie masurat perimetrul cranian, trebuie determinata acuitatea vizuala si testat auzul. Pentru a face acest lucru, asezati-va in spatele copilului si utilizati o jucarie care emite sunet. In cazul in care copilul intoarce capul inseamna ca aude bine. La aceasta varsta copil ar trebui vazut de un medic pentru a asculta inima si plamanii copilului, a palpa abdomenul micutului si organele genitale, a inspecta gatul si dantura. Medicul va fi foarte atent la dezvoltarea psihomotorie a copilului. Se asigura ca acesta sta in sezut, isi tine capul bine, prinde obiectele. Acesta estimeaza de asemenea reactia copilul la pierderea echilibrului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu