luni, 24 ianuarie 2011

Bebe la varsta de 1 luna

Somnul
Aceasta este cea mai importanta activitate in timpul primei luni de viata. intr-adevar, un nou-nascut doarme 17 pana la 20 de ore pe zi. Somnul este, de asemenea, esential pentru buna dezvoltare a copilului, pentru ca in timpul somnului este secretat hormonul de crestere si ajuta la dezvoltarea creierului.
in afara de aceasta, la copil, tulburarile de somn si foamea sunt strans legate. intr-adevar, copilul se trezeste mult mai vioi si raspunde mai repede dupa ce este satul. Din punct de vedere biologic, un copil poate sta fara sa manance mai multe ore - o noapte - dupa ce ajunge la sase kilograme. Ritmul va evolua si treptat va face diferenta intre zi si noapte.
De multe ori parintii nu stiu daca copilul ar trebui sa doarma cu ei sau in propria sa camera. in primele saptamani, cand plange noaptea, poate fi mai practic sa doarma in camera parintilor. Cu toate acestea, in momentul in care ritmul zi-noapte este bine stabilit, este necesar ca toata lumea sa gaseasca intimitate. Copilul are nevoie de un loc al sau.

Alimentatie
inafara de somn, alimentarea este una din principalele activitati ale nou-nascutului.
Una dintre cele mai frecvente intrebari ale tinerilor parinti este legata de intervalul de timp la care copilul trebuie sa manance. Daca alegeti sa-l alaptati la san sau cu lapte praf copilul va cerere sa manance la fiecare trei-patru ore. Treptat intervalul de timp intre mese creste si copilului incepe sa-si gaseasca propriul ritm.
Deasemenea aveti incredere ca micutul dumneavoastra isi ia cantitatea necesara de hrana. El poate manca mai mult sau mai putin in zile si ore ale zilei diferite. In plus, alimentarea(la san sau cu biberonul) este un moment special. Alegeti un loc linistit ,sa nu fiti deranjati. Fiti atenta la reactiile copilului.
in cele din urma, unii copii au nevoie de usoara mangaiere pe spate la sfarsitul mesei. Acest lucru este valabil mai ales pentru copiii care sunt hraniti cu biberonul, pentru ca inghit mai mult aer. Din nou,aveti incredere in copil, nu este nimic daca nu “ragaie” dupa masa.

Ingrijire
Baia este un moment ideal pentru copil si parintii lui. Acesta este un timp de care copii se bucura cel mai mult, pentru ca au gasit mediul acvatic in care au evoluat noua luni. Un principiu cheie este de a avea totul la indemana: prosoape, haine, produse de igiena.
Utilizati sapun special conceput pentru pielea copilului. Nu trebuie sa utilizati sampon in prima luna, folosirea sapunului este suficienta.Apa din baie ar trebui sa fie la 37 ° C, iar in camera in jurul de 24 ° C. Puteti pune prosopul si hainele curate pe calorifer astfel vor fi calde atunci cand scoateti copilul din apa. Cel mai simplu, la inceput, este sa spalati copilul pe masa. Dupa ce l-ati sapunit, puneti-l in apa. Sprijinitii gatul si capul cu una din maini si clatiti-l cu cealalta. Vorbiti cu el pe tot parcursul baii.Baia de seara induce somn copilului. in plus, aceasta ar trebui sa fie un moment de relaxare atat pentru copil cat si pentru mama, asa ca ar trebui s-o faceti atunci cand aveti timp.in cele din urma, pentru siguranta, nu lasati niciodata copilul singur in baie.
Printre grijile in prima luna de viata este cordonul ombilical. Cordonul ombilical se usca inainte de a se desprinde dupa aproximativ o saptamana. Baia si aplicarea de crema cu eozina faciliteaza uscarea si vindecarea.
Din cauza fragilitatii pielii nou-nascutului ,acesta trebuie sa schimbat cat mai curand credeti ca este necesar. intr-adevar, materiile fecale si urina pot cauza iritatii. Daca apare o roseata in zona scutecului aplicati o crema special conceputa pentru calmarea iritatiei.
La unii copii unghiile cresc foarte repede. Daca nu se zgarie nu este absoluta nevoie sa le taiati. Daca apar mici zgarieturi taiatii unghiile cu un foarfece mic sau folositi o pila.

Sanatate
De la nastere, copilului i se verifica starea de sanatate. Astfel, acesta va fi cantarit si masurat. Cresterea in greutate si cresterea perimetrului cranian(circumferinta capului) arata o buna dezvoltare. Dupa nastere, copil pierde 5-10% din greutate in mod normal si ar trebui sa recupereze pierderea in termen de 15 zile. Copilul castiga pana la 200 de grame in greutate si 1 centimetru in lungime pe saptamana in primul trimestru de viata.
Un control medical se realizeaza de catre medicul pediatru sau medicul de familie in prima luna de viata. Acesta are scopul de a verifica buna crestere a copilului si poate fi, de asemenea, o oportunitate de a face vaccinul BCG pentru copii cu risc.

Evolutie
Unele simturi sunt bine dezvoltate inca de la nastere, uneori chiar inainte. Este cazul auzului. intr-adevar, copilul aude ceea ce se intampla in jurul lui inca din cea de-a cincea luna de sarcina. El recunoaste, desigur, vocea mamei sale, dar si pe cea a tatalui sau. Copilul, de asemenea, se bucura de muzica, in special clasica. Cu toate acestea, el nu suporta sunetele prea puternice sau agresive.
Gustul este, de asemenea, in curs de dezvoltare si copilul arata deja preferinte. Astfel, de la nastere, se pare ca diferentiaza gustul dulce de sarat. Sugarii care primesc san descopera noi arome, deoarece laptele isi modifica gustul in functie de ceea ce mananca mama. Retineti ca, colostru are un gust similar cu lichid amniotic, de aceea copilul ii place foarte repede laptele matern si are nevoie de cateva zile pentru a-i place laptele praf.
Cu toate acestea, vederea este mai putin dezvoltata. Initial, copilul este de cele mai multe ori atras de contraste si culori. in plus, el vede doar ceea ce se afla langa el, aproximativ 20 de centimetri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu