luni, 24 ianuarie 2011

Bebe la varsta de 12 luni

Evolutie
In ultimile luni copilul s-a pregatit sa mearga si ar trebui sa mearga in urmatoarele zile sau saptamani. Daca acest lucru nu se intampla in cazul copilului dumneavoastra, nu intrati in panica. Se spune ca un copil nu se dezvolta normal daca nu merge pana la varsta de 20 de luni.
Este posibil ca sugarului sa ii fie inca frica sa mearga singur si prefera sa fie tinut de mana sau sa se sprijine de mobila. Daca merge singur si cade nu va panicati, el trebuie sa invete sa mearga singur, chiar daca la inceput nu isi poate tine echilibru si cade.
Invatatul mersului necesita mult efort din partea copilului, prin urmare stagneaza la alte achizitii, inclusiv cea a limbajului. Unii copii spun "mama" si "tata". Bebelusul intelege deja cuvinte ca "pa", "la revedere", "bravo"," multumesc" . Copilul prinde o jucarie intre degetul mare si index. La varsta de 12 luni bebelusul arata un interes sporit pentru jocuri, apuca a treia jucarie tinandu-le pe celalte.
In fiecare zi incearca sa reproduca ceea ce vede ca fac cei din jurul sau, face gestul de "pa" si "bravo", face unele lucruri simple la cerere. Puiul tau se poate concentra 5 minute si atunci il vei vedea cum analizeaza foarte atent diverse obiecte sau te asculta cand ii citesti. Puteti incerca sa ii puneti intrebari simple la care va raspunde cu gesturi sau cuvinte, cum ar fi: "Unde sunt pantofii? ", copilul arata spre pantofi cu degetul. Daca este strigat pe nume raspunde.

Sanatate

La varsta de 12 luni se fac urmatoarele vaccinuri:
- DTP care asigura protectie impotriva difteriei, tetanosului si infectiei cu Pertussis
- VPOT- protejeaza impotriva poliomielitei
- vaccin anti-Haemophilis influenzae b(+/-), care protejeaza impotriva meningitei, laringitei, pneumoniei
- vaccin impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei (Priorix)
Aceste vaccinari poate provoca unele reactii minore, cum ar fi febra. Nu va faceti griji, este relativ normal. Acest lucru dovedeste ca organismul reactioneaza la vaccin si dezvolta sistemul imunitar. Asigurati-va ca temperatura nu depaseste 39.5 ° C si dati-i un paracetamol. Vaccinurile, de asemenea ,pot provoca reactii la nivelul pielii. Din nou, nu intrati in panica in cazul in care acestea nu sunt importante si daca nu persista mai mult de cateva zile. Cu toate acestea, unii copii pot avea reactii alergice la anumite componente din vaccin. Daca observati ca bebelusul dumneavoastra dezvolta o eruptie cutanata, are dificultati de respiratie sau frecventa cardiaca mare, adresati-va medicului dumneavoastra.

Alimentatie
Acum copilul poate manca aproape orice ,dieta sa este aproape ca a adultilor. Treptat se obisnuieste sa mestece si nu mai este nevoie sa ii pasati mancarea. La varsta de 1 an bea singur din ceasca. Puiul tau vrea sa manance singur cu lingurita, dar nu nimereste gurita totdeauna.
Mesele sunt in numar de patru, dupa cum urmeaza:
- Dimineata: un biberon de lapte, suc de fructe, un biscuit, cereale sau o bucata de paine
- Pranz: supa de legume cu putin unt si 30 - 50 de grame de carne de pui sau peste sau galbenusul unui ou. Pentru desert: fructe sau produse lactate
- Gustarea: lapte sau amestec de fructe proaspete (alternativ cu masa de pranz), putin suc de fructe si un biscuit
- Seara: supa de legume, produse lactate (branza sau lapte), paine, fructe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu