luni, 24 ianuarie 2011

Prima luna de sarcina


Sarcina este o calatorie uimitoare. In general cand vorbim despre sarcina ne referim la cele 9luni, 40 de saptamani sau 266 de zile. Fiecare lună aduce modificări unice in cresterea şi dezvoltarea copilului. Bucuraţi-vă de un tur pe toata perioada sarcinii în imagini şi descrieri de modul în care copilul dumneavoastră este în creşte şi se schimbă la fiecare stadiu al sarcinii.

Prima luna de sarcina

Partea de început a ceea ce noi considerăm prima lună de sarcină este de fapt perioada de pana la ovulatie. Din punct devedere clinic momentul acesta al fecundatiei nu poate fi stabilit cu certitudine, astfel ca obstetricienii iau drept referinta singura data certa, si anume data ultimei menstruatii (UM). Astfel varsta unei sarcini difera din punct de vedere embriologic de cea din punctul de vedere al obstetricianului. Varsta de amenoree (adica de lipsa a menstruatiei) calculata de catre clinicieni este egala cu varsta embriologica (din momentul presupus al fecundatiei) la care se adauga doua saptamani. In cele ce urmeaza nu vom face o impartire riguroasa a varstei sarcinii, mai ales ca noi o discutam in lumina impartirii ei in luni calendaristice (fiecare luna reprezinta aproximativ patru saptamani jumatate).
Conceptia are loc cam la 2-3 saptamani de la prima zi a ultimului ciclu. Aceasta zi este considerata prima zi de sarcina, asa ca trebuie sa-ti amintesti cand a inceput ultima menstruatie pentru a stabili data aproximativa a nasterii. Oul (zigotul) incepe imediat sa se multiplice si parcurge drumul prin trompa pana la uter.

Bebelusul tau este numit blastocist, se implanteaza in peretele uterin, si se divide cu repeziciune, existand deja primordii pentru ochi si urechi, pentru sistemul nervos si inima, pentru cap, gat si membre. In canalul cervical se formeaza un dop de mucus care are rolul de a "sigila" colul, prevenind astfel infectiile.
Copilul masoara aproximativ 0.1 - 0.2 mm. La sfârşitul a săptămânii a patra de sarcina, vilozitatile coriale sunt formate. Sacul vitelin ajută să susţină sarcina până cand placenta este complet formata. S-ar putea începi sa simti ca esti insarcinata

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu