luni, 24 ianuarie 2011

Luna a opta de sarcina


Va gasiti acum intr-un moment al sarcinii in care fatul face multe lucruri pe care le considerati a fi activitatile sale obisnuite. In interiorul uterului el isi misca bratele si picioarele, inghite lichid amniotic pentru a-si pregati sistemul digestiv, urineaza si isi suge degetelul, incepe sa efectueze miscari respiratorii, fapt ce permite lichidului amniotic sa se miste prin plamanii lui. Atunci cand il simtiti ca se misca, va intrebati despre cum este acesta asezat in uter. De cele mai multe ori o femeie gravida simte cele mai multe miscari ale copilului, in locul in care se afla picioarele copilului. Daca simtiti lovituri la nivelul fundului uterin, atunci copilul este cel mai probabil cu capul in jos. Aceasta este cea mai buna pozitie pentru nastere, deoarece capul este partea cea mai voluminoasa a corpului copilului, si odata ce acesta s-a pozitionat in canalul de nastere, restul corpului este mai usor de scos. Daca loviturile sunt toate in partea inferioara a abdomenului, este posibil, este posibil ca fatul sa fie in pozitie sezanda, cu fesele sau picioarele in jos. Medicul isi poate da seama de pozitia in care este asezat copilul, examinandu-va abdomenul.

In aceasta perioada aveti probleme cu vezica urinara, care va poate face sa alergati la baie. O alta problema in aceasta perioada sunt venele varicoase. Pe masura ce uterul in continua crestere exercita o presiune, din ce in ce mai mare asupra sistemului circulator din partea inferioara a corpului, fluxul sangvin poate fi incetinit. In mod obisnuit, la cateva luni dupa nastere majoritatea simptomelor care sunt asociate cu venele varicoase vor disparea.

Multe femei se pot simti neindemanatice sau cu capul in nori in timpul sarcinii. In lun a opta, vizitele prenatale sunt programate de obicei la intervale de 2 saptamani. Medicul sau moasa trebuie sa va verifice tensiunea sangvina, modul in care copilul se dezvolta si starea dumneavoastra si a copilului. Uneori mama are multe intrebari de adresat medicului pe masura ce sarcina se apropie de sfarsit.

Inainte de saptamana 35 medicul nu va fi foarte ingrijorat de faptul ca fatul nu are pozitia potrivita pentru pentru nastere, insa daca un copil in prezentatie transversa sau pelviana nu se intoarce singur in prezentatie cefalica in luna a noua, medicul poate incerca sa-l ajute sa ajunga in pozitia corecta.

Chiar daca nu exista nici un motiv pentru a suspecta ca aveti nevoie de o cezariana, lucrurile pot evolua in mod neprevazut si aceasta ar putea fi necesara chiar in ultima clipa, iar faptul ca va informati v-ar putea ajuta. Nasterea prin cezariana poate insemna orice de la o interventie planificata in detaliu, pana la o operatie neasteptata. In timpul unei cezariene copilul se naste printr-o incizie chirurgicala efectuata la nivelul abdomenului si uterului matern. Cezariana presupune doua incizii: una la nivelul peretelui abdominal, si una la nivel uterin. Astazi cele mai multe operatii cezariene sunt efectuate utilizand o incizie transversala in pozitia inferioara a uterului. Oricum daca nu exista probleme este recomandat sa nasti pe cale naturala. Operatia cezariana are unele riscuri, care de obicei nu sunt prezente in timpul unei nasteri vaginale. Pe masura ce va apropiati de sfarsitul acestei luni este momentul sa va faceti o favoare, si sa va pregatiti bagajele pentru spital inainte ca travaliul sa inceapa. Aruncarea lucrurilor intr-o valiza nu este ceea ce va doriti sa faceti atunci cand aveti contractii puternice.

Dezvoltarea copilului intre saptamanile 32 - 35, a VIII-a luna de sarcina, stadiile dezvoltarii copilului:

Saptamana 32 de sarcina, sfaturi pentru viitoarele mamici:
Fatul creste rapid; masoara acum 41 de cm. Vernixul, substanta care ii acopera corpul, devine din ce in ce mai dens. Kg acumulate de tine sunt intre 9 si 12 si nu mai stii in ce pozitie sa dormi. Este recomandat sa dormi pe o parte.
Saptamana 33 de sarcina, sfaturi pentru viitoarele mamici:
Fatul creste foarte repede, e plin de energie si te loveste puternic. O data cu copilul creste si abdomenul tau. Volumul de sange din corpul tau s-a marit cu 40% pentru a asigura hrana fatului, irigarea uterului si a placentei. Urinezi si mult mai des ca pana acum.
Saptamana 34 de sarcina, sfaturi pentru viitoarele mamici:
Fatul cantareste aproximativ 2200 de grame si are 44 cm lungime. Creierul si sistemul nervos sunt pe deplin formate. Pe masura ce fatul coboara in pelvis, forma abdomenului tau se schimba.
Saptamana 35 de sarcina, sfaturi pentru viitoarele mamici:
Copilul tau se apropie de dimensiunile unui copil la termen; cantareste in jur de 2500 de grame. Tu te rotunjesti din ce in ce mai mult si disconfortul este si el pe masura. Poti sa incepi de acum pregatirile pentru marele eveniment, pentru nastere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu