marți, 25 ianuarie 2011

Când şi de ce trebuie să faci ecografie

Ecografia este esenţială pe tot parcursul celor nouă luni, pentru a te asigura că sarcina merge bine şi că bebeluşul este sănătos. Află când şi de ce trebuie să mergi la medic pentru această procedură.

Prima ecografie este, cu siguranţă, una mult aşteptată! Nu există o regulă strictă legată de numărul ecografiilor care trebuie făcute în timpul sarcinii, medicii recomandând trei, una în fiecare trimestru.

Este bine ca prima să fie efectuată cât mai devreme, încă din primele săptămâni de sarcină. Deci, imediat după ce testul de sarcină a ieşit pozitiv, fă-ţi o programare la medicul ginecolog pentru a primi confirmarea.

Ecografia de depistare

Confirmă sarcina. Exclude posibilitatea de a avea o sarcină extrauterină.Stabileşte vârsta fătului şi data naşterii.

La 11 - 14 săptămâni

Se fac unele măsurători, care pot arăta dacă există riscul unor posibile malformaţii, precum sindromul Down. În cazul celei mai mici suspiciuni, medicul îţi poate cere să faci unele analize suplimentare, precum amniocenteza.

La 18 - 20 săptămâni

Ecografia poate arăta prezenţa sau absenţa malformaţiilor.

Acum se confirmă cu certitudine sarcinile multiple.

Se apreciază ritmul de creştere, dimensiunile şi poziţia fătului.

De asemenea, se stabileşte sexul copilului.

Se măsoară bătăile inimii şi se poate detecta o eventuală afecţiune cardiacă.

Se verifică data probabilă a naşterii.

La 32 de săptămâni

Se estimează greutatea şi dimensiunile fătului.

Se evaluează poziţia lui, a cordonului ombilical şi cantitatea de lichid amniotic.

Se pot observa şi unele anomalii apărute tardiv.

Ultima ecografie (înainte de naştere)

Se verifică starea de sănătate a fătului şi se determină greutatea acestuia.

Se apreciază poziţia lui. În cazul în care nu este cea potrivită pentru naştere, medicul poate decide să naşti prin cezariană.

Se monitorizează mişcările şi respiraţia fătului, precum şi cantitatea de lichid amniotic.

Cât costă

La multe cabinete, preţul ecografiei 2D este inclus în preţul consultaţiei. Dacă este plătită separat, poate costa de la 45 la 120 de lei, în funcţie de cabinet. O ecografie 3D are preţul aproximativ de 150 de lei, iar una 4D costă în jur de 300 de lei.

Situaţii de excepţie

Mai există situaţii de urgenţă, atunci când gravida acuză dureri de burtă sau are sângerare vaginală, cazuri în care se fac ecografii de urgenţă. Medicul mai poate recomanda ecografii atunci când suspectează creşterea insuficientă a fătului, când există unele malformaţii sau anomalii ale placentei şi ale lichidului amniotic.

Ce opţiuni ai

Ecografia 3D permite efectuarea unor măsurători exacte. Ecografia 4D prezintă imagini în mişcare, în timp real, putând depista unele anomalii, precum cele cardiace. Totodată, acestea pot arăta mişcările fătului în uter.

Nu sunt necesare pregătiri speciale

Ecografia este o procedură nedureroasă şi nu necesită o pregătire specială. Uneori se indică un consum mare de lichide înainte de testare. O ecografie durează între 30 şi 45 de minute.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu