luni, 24 ianuarie 2011

Bebe la varsta de 10 luni

Evolutie
Copilul la varsta de 10 luni sta bine in pozitia sezut fara sprijin; isi tine bine capul si nu mai are nevoie de sustinerea spatelui. Sugarul stie sa treaca singur din pozitia culcat in cea sezanda. Copilul vrea sa se ridice in picioare , la inceput ajutandu-se de marginea patutului sau ce are la indemana. Astfel atunci cand este in patut va incerca sa stea singur in picioare ajutandu-se de barele patutului. Unii copii incep sa se deplaseze tinandu-se de mobilierul din casa. Cu cat va fi mai sigur pe el, cu atat va renunta la manutele care-l ajuta sa se sprijine de mobila. Incearca sa se suie singur pe canapea, fara sa-si puna problema daca se va putea da jos de acolo singurel.
Bebelusul comunica mai mult cu cei din jurul sau si incepe sa reproduca cuvinte simple pe care le aude. La varsta de 10 luni unii copii spun "mama" si "tata".El intelege deja cuvinte ca "pa", "la revedere", "bravo"," multumesc" .
In fiecare zi incearca sa reproduca ceea ce vede ca fac cei din jurul sau, face gestul de "pa" si "bravo". Veti vedea ca acesta ii face o placere deosebita. Il intereseaza din ce in ce mai mult detaliile jucariilor. Este bine sa ii arati si sa ii spuneti cum se numesc ochii, gura, nasul papusilor sau animalelor de plus.
Baia este, de asemenea, un adevarat moment de placere. Ii place sa vada cum curge apa de la robinet, se joaca cu mainile si picioarele in apa si ii place sa umple cu apa mici cupe sau sa se joace cu o sita. Bebelusul cauta jucariile disparute din campul sau vizual, pune sau scoate jucariile din galetusa, intinde jucariile spre alte persoane dar nu le inmaneaza.

Alimentatie
Mesele bebelusului sunt doua mese cu biberonul sau alaptare la san si doua mese cu lingurita. La varsta de zece luni copilul tine sigur biberonul ,bea din ceasca daca este ajutat, mananca singur un biscuite.
Mesele bebelusului constau in:
- Dimineata: un biberon de 240 ml cu lapte,eventual cu gris sau alt produs fainos
- Pranz: 200 grame de legume cu un pic de unt si 20-30 grame de carne (pui). Pentru desert: fructe sau produse lactate
- Gustarea: lapte sau amestec de fructe proaspete (alternativ cu masa de pranz) si putin suc de fructe
- Seara: un biberon de 240 ml cu lapte,eventual cu gris sau alt produs fainos sau 150 ml lapte si 90 ml de supa.
Amintiti-va ca este important sa preveniti obezitatea de la o varsta frageda. Obiceiurile alimentare sanatoase insusite devreme de copil asigura o stare buna de sanatate. Deci, nu fortati copilul sa termine tot din farfurie, daca ei nu doresc. De la o varsta timpurie copilul stie cat are nevoie sa manance si nu este nevoie sa il obisnuiti sa manance mai mult.Este bine sa manance patru mese pe zi echilibrate, la ore aproximativ fixe. Evitati bauturile cu zahar, cu exceptia, desigur, a sucului de fructe.Incercati sa il faceti sa guste din toate mancarurile, fara sa-l fortati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu