luni, 24 ianuarie 2011

Bebe la varsta de 8 luni

Evolutie
In jurul varstei de opt luni, copilul incepe sa simta primele senzatii de teama (anxietate) la despartirea de mama. Copilul incepe sa constientizeze ca este o persoana diferita de mama. Deasemenea,despartirea de mama este o sursa de anxietate, deoarece inca nu este constient de faptul ca aceasta va reveni. Cand mama pleaca, el considera ca este abandonat. Acest lucru este normal si toti specialistii considera ca este esential in dezvoltarea armonioasa a copilului. Aceasta teama se manifesta in special prin plans.
La aceasta varsta, copilul cunoaste lumea din jurul sau si mediul in care se dezvolta. Nu ii place ceea ce este nou, se ascunde cand un strain vorbeste. Ii place sa fie in mediu pe care il cunoaste impreuna cu familia sa.
La varsta de opt luni copilul este ca un mic detectiv care investigheaza un caz important,este fascinat de tot: o bucata de hartie, o fata, un copac. Acum micutul poate vedea obiectele plasate la distanta de el. Cresterea capacitatii vizuale ii permite sa obtina mai multe informatii referitoare la mediul inconjurator si isi dezvolta capacitatea de a examina obiectele, oamenii si mediul inconjurator. Aceasta este o etapa foarte importanta in dezvoltarea unui copil.
Daca in ultimele luni, dezvoltarea a avut loc in special la nivelul bratelor, in aceasta luna principalele modificari intereseaza picioarele. Copilul incepe sa se ridice singur din pozitia sezand. Muschii articulatiilor soldurilor si genunchilor devin mai puternici.La aceasta varsta se ridica in picioare si cade destul de repede deoarece nu are o buna stabilitate.
Printre jocurile preferate la aceasta grupa de varsta sunt, fara indoiala jocurile de odinioara, cum ar fi "cucu". Aceste jocuri ii permit copilului sa invete cum sa se coordoneze.

Alimentatie

Mesele bebelusului sunt doua mese cu biberonul sau alaptare la san si doua mese cu lingurita. Unii copii isi manifesta dorinta de a manca singur,deobicei cu mainile. Sugarul prinde bucati mici de legume sau fructe intre degetul mare si index si le duce la gura. Acest lucru poate fi uneori enervant, pentru ca face mizerie, dar acest pas este foarte important pentru dezvoltarea autonomiei copilului.
Mesele bebelusului constau in:
- Dimineata: un biberon de 240 ml cu lapte,eventual cu gris sau alt produs fainos
- Pranz: 180 grame de legume cu un pic de unt si 20 grame de carne (pui sau peste). Pentru desert: fructe sau produse lactate
- Gustarea: lapte sau amestec de fructe proaspete (alternativ cu masa de pranz) si putin suc de fructe
- Seara: un biberon de 240 ml cu lapte,eventual cu gris sau alt produs fainos sau 150 ml lapte si 90 ml de supa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu