luni, 24 ianuarie 2011

Bebe la varsta de 6 luni

Evolutie
Copilul isi continua progresul,sta mai bine si mai mult in sezut.El apreciaza aceasta pozitie pentru ca ii permite sa vada tot ce se intampla in jurul lui si sa apuce obiectele din jurul lui cu mai multa usurinta . Alegeti-i jucarii de toate culorile, toate materialele si toate formele. Cele care produc sunet si lumina sunt sigur favorite. Strigati-l pe nume pe micutul dvs si veti vedea ca intoarce capsorul, ca dovada ca stie cum il cheama.Bebelusul se sprijina in manute si in genunchi, ca sa mearga de-a busilea. Poate sa tina cate un obiect in fiecare manuta si ii place sa le arunce pe podea. Incepe sa fie mai sigur pe el, imbunatatindu-si echilibrul.
Bebelusul cunoaste acum lumea din jurul sau si oamenii care au grija de el. De asemenea,nu ii plac persoanele necunoscute. Retineti ca acest lucru este normal si ca fenomenul este posibil sa se agraveze in urmatoarele saptamani. Din tonul vocii dumneavoastra intelege sensul lui "nu" si va asculta. Ii place tot mai mult sa aiba un partener de joaca.

Sanatate

Aparitia primilor dinti este adesea o perioada dificila. Pentru a ameliora durerea exista mai multe solutii disponibile. Astfel puteti face masajul gingiilor (care sunt foarte umflate). Puteti gasi la farmacie geluri pentru a calma durerea. Cel mai eficient este, probabil,inelul dentar. Intr-adevar mestecarea inelului sau jucariilor dentare calmeaza copilului.Pentru imbunatatirea eficientei acestui inel tineti-l in frigider (frigul calmeaza durerea).La varsta de doua luni se fac o serie de vaccinuri:
- DTP care asigura protectie impotriva difteriei, tetanosului si infectiei cu Pertussis
- VPOT- protejeaza impotriva poliomielitei
- vaccin anti-Haemophilis influenzae b, care protejeaza impotriva meningitei, laringitei, pneumoniei
- vaccin anti –hepatita B
- BCG(+/-) care asigura protectie impotriva tuberculozei .
Aceste vaccinari poate provoca unele reactii minore, cum ar fi febra. Nu va faceti griji, este destul de normal. Acest lucru dovedeste ca organismul reactioneaza la vaccin si dezvolta sistemul imunitar. Asigurati-va ca temperatura nu depaseste 39.5 ° C si dati-i un paracetamol. Vaccinurile, de asemenea ,pot provoca reactii la nivelul pielii. Din nou, nu intrati in panica in cazul in care acestea nu sunt importante si daca nu persista mai mult de cateva zile. Cu toate acestea, unii copii pot avea reactii alergice la anumite componente din vaccin. Daca observati ca copilul dumneavoastra dezvolta o eruptie cutanata, are dificultati de respiratie sau frecventa cardiaca mare, adresati-va medicului dumneavoastra.

Alimentatie

Diversificarea alimentatiei continua. Bebelusul are acum doua gustari pe zi (dimineata si seara), precum si doua mese. De asemenea,in aceasta luna va incepe sa descopere carnea(de pui) care se da la pranz,in cantitate de 20 de grame.
Astfel,la mijlocul lunii copilul mananca aproximativ 110 grame de legume amestecate cu carne si o cutie de fructe sau iaurt.Ideal este sa ii dati aceasta masa cu lingurita, desi el prefera sticla.
La gustarea de dupa-amiaza va manca un biberon cu lapte, completat cu un borcanel de fructe sau iaurt (alternativ cu masa de pranz). La gustarea de seara va manca un biberon cu lapte in care se adauga faina fara gluten.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu