luni, 24 ianuarie 2011

Nasterea

In general copii nu respecta termenele de nastere. Doar 5% din copii se nasc la termen. Restul se nasc mai devreme sau mai tarziu. Daca copilul se naste inainte de termenul de nastere, acest lucru poate fi o surpriza placuta. Dar daca faceti parte din femeile care veti naste dupa termen, puteti deveni la un moment dat nerabdatoare. Oricum trebuie sa intelegeti, ca termenul nasterii reprezinta o perioada de 4 saptamani in timpul careia este posibil sa soseasca copilul

Dupa ce treceti de saptamana 40, exista unele metode empirice care pot induce travaliul. Oricum trebuie sa fiti foarte precauta, cand incercati oricare din aceste metode pentru declansarea travaliului. Uterul poate fi stimulat excesiv, ceea ce inseamna ca se va odihni prea putin intre contractii. Acest lucru face ca fatul sa primeasca prea putin oxigen, ceea ce ii provoaca suferinta. Oricum trebuie sa va consultati si cu medicul.



In general copii nu respecta termenele de nastere. Doar 5% din copii se nasc la termen. Restul se nasc mai devreme sau mai tarziu. Daca copilul se naste inainte de termenul de nastere, acest lucru poate fi o surpriza placuta. Dar daca faceti parte din femeile care veti naste dupa termen, puteti deveni la un moment dat nerabdatoare. Oricum trebuie sa intelegeti, ca termenul nasterii reprezinta o perioada de 4 saptamani in timpul careia este posibil sa soseasca copilul

Dupa ce treceti de saptamana 40, exista unele metode empirice care pot induce travaliul. Oricum trebuie sa fiti foarte precauta, cand incercati oricare din aceste metode pentru declansarea travaliului. Uterul poate fi stimulat excesiv, ceea ce inseamna ca se va odihni prea putin intre contractii. Acest lucru face ca fatul sa primeasca prea putin oxigen, ceea ce ii provoaca suferinta. Oricum trebuie sa va consultati si cu medicul.



In continuare va sunt prezentate, cele mai cunoscute metode empirice pentru declansarea travaliului
:

Mersul: Deplasarea permite soldurilor dumneavoastra sa se balanseze dintr-o parte in alta, fapt care poate fi de ajutor pentru aducerea copilului in pozitia potrivita pentru nastere. Cand stati in picioare va folositi de gravitatie pentru a deplasa copilul in jos, catre pelvis. Mersul va poate face sa va simtiti mai bine in aceasta perioada. Chiar daca nu incepe travaliul, veti face putina miscare.
Activitatea sexuala. Chiar daca s-ar putea sa fie unul din ultimele lucruri la care va ganditi, va poate ajuta. Sperma partenerului, contine anumite substante, care va influenteaza metabolismul, si va ajuta corpul sa se pregateasca pentru tarvaliu.
Uleiul de ricin. Timp de zeci de ani femeile au consumat ulei de ricin, pentru a-si induce travaliul. Se considera ca functioneaza prin producerea de spasme la nivelul intestinelor, care fac ca uterul sa se contracte, fapt care poate avea ca rezultat declansarea travalilui. Uleiul de ricin 30-100 ml, puteti sa-l amestecati cu suc de portocale, pentru a se mai schimba gustul uleios.
In timp ce placenta nu mai creste dupa saptamana 37, copilul continua sa creasca si are nevoie de substante nutritive si de oxigenul pe care placenta i le furnizeaza. Din moment ce copiii care se misca arata ca sunt in stare buna, puteti monitoriza miscarile copilului pentru a va asigura ca este bine, dupa ce a trecut termenul de nastere. Daca copilul nu mai face acelasi numar de miscari, trebuie sa va contactati de urgenta medicul.

In anumite cazuri, inducerea travaliului poate fi cea mai buna solutie. Dar daca copilul este bine, el poate sa mai astepte 1-2 saptamani, dupa ce termenul de nastere a trecut. Dar dupa ce au trecut 2 saptamani, de la termenul nasterii, copilului ii este mai bine in afara uterului. Cel mai bine este sa lasati natura sa-si urmeze cursul. Chiar daca copilul creste mai mare. Chiar si un copil mare are o sansa foarte buna pentru a se naste pe cale vaginala, daca isi potriveste capul in pozitia corecta, si daca contractiile sunt puternice.

Un alt lucru inportant pe care ar trebui sa-l stiti, este faptul ca toti copiii care s-au nascut mai tarziu, nu arata bine in prima perioada. Au riduri, o culoare care este aproape verzuie, in general arata ca si cum ar fi stat prea mult timp in apa. Acest lucru va disparea dupa 2-3 saptamani. Oricum s-a constatat ca acesti copii dorm mai mult decat ceilalti, ceea ce inseamna ca veti dormi mai bine si voi.

Nasterea, sfaturi despre nastere pentru viitoarele mamici:

Daca nu sunteti inca in travaliu activ este posibil sa vi se ceara sa va plimbati. Uneori sacul amniotic sau punga apelor se rupe singur, in timpul travaliului, iar in alte cazuri medicul poate grabi acest proces. Copiii pot necesita uneori monitorizarea interna, in timpul travaliului pentru a li se putea supraveghea bataile cardiace. Amplasarea unui aparat pentru monitorizarea interna pe capul copilului necesita practicarea unei deschideri la nivelul sacului amniotic. Atunci cand sacul amniotic este rupt, lichidul amniotic in care copilul s-a aflat pe parcursul celor 9 luni, se scurge in afara. Puteti simti o senzatie de caldura pe masura ce fluidul va paraseste corpul. Cele mai multe femei continua sa piarda lichid amniotic pana in momentul in care nasc.

In timpul nasterii, medicii va pot conecta la un aparat extern de monitorizare fetala timp de 20 de minute. Acest aparat masoara atat ritmul cardiac al copilului cat si intensitatea contractiilor. Astfel medicii pot afla cat de bine tolereaza copilul travaliul. Uneori ritmul cardiac fetal, poate trece printr-o faza care poate parea ingrijoratoare. In aceste cazuri o sa trebuiasca sa va schimbati pozitia, in cele mai multe cazuri va trebui sa va asezati pe partea stanga. Aceasta modificare a pozitiei poate reduce presiunea asupra cordonului ombilical. Daca exista si alte probleme, copilul va trebui nascut prin cezariana.

Dupa ce ati trecut de travaliu, atunci cand ajungeti la momentul in care este necesar sa impingeti, ar trebui sa simtiti o senzatie de usurare, deoarece momentul a sosit. Pentru a putea impinge, trebuie sa va gasiti o pozitie cat mai confortabila. Impinsul este mai usor, atunci cand va ajuta si forta gravitationala. Poate fi util sa va folositi de maini si genunchi atunci cand impingeti. Intre contractii trebuie sa va odihniti cat de mult puteti, sa incercati sa va relaxati. Pe masura ce crestetul copilului va aparea, puteti simti intepaturi, si o senzatie de intindere la nivelul deschiderii vaginale. Dupa ce medicul elibereaza capul copilului, va poate ruga sa nu mai impingeti in timp ce el ii curata nasul si gura. Va poate spune cand sa impingeti din nou pentru a expulza si corpul copilului.

Dupa nasterea copilului, placenta se va separa de peretele uterin. In acel moment, puteti simti nevoia sa impingeti. Nu trebuie sa va fie frica de aceasta ultima impingere, deoarece placenta este mult mai mica decat a fost copilul. Dupa ce placenta este eliminta, majoritatea mamicilor resimt o senzatie de usurare totala. Medicul va dori sa va examineze placenta, pentru a fi sigur ca nu au ramas fragmente din ea in uter.

Un alt termen pe care trebuie sa-l stiti este cel de epiziotomie. Aceasta este o incizie chirurgicala efectuata la deschiderea vaginului. Aceasta creeaza un spatiu mai mare pentru nastere si sa previna ruptura tesuturilor din jurul vaginului. Unii medici efectueaza epiziotomia tuturor femeilor care nasc pentru prima data, dar sunt si medici care asteapta sa vada daca este cu adevarat necesara.

Daca nasterea trebuie sa se produca rapid (in cazul suferintei fetale), deschiderea vaginala nu are timp sa se intinda si o epiziotomie poate ajuta. Daca medicii observa ca tesuturile, din jurul deschiderii vaginale externe incep sa se rupa, cei mai multi medici vor efectua epiziotomia, deoarece repararea tesuturilor rupte este mult mai dificil de reparat.

In unele cazuri, medicul poate fi nevoit sa impinga usor capul copilului, atunci cand impingeti. Pentru aceasta va folosi un forceps, care este un instrument metalic, prevazut cu doua brate, care seamana cu niste linguri lungi si inguste, si se aplica cu grija pe partile laterale ale capului copilului. Atunci cand capul este in afara, bratele sunt extrase unul cate unul, si mama poate termina singura nasterea. Insa daca colul uterin nu este suficient dilatat, atunci este necesara cezariana.

Dupa nastere, capul copilului poate parea putin cam lunguiet. Medicul se va ocupa de copil, ii va curata nasul si gura, cu ajutorul unui tub de aspiratie. Apoi ii va taia cordonul ombilical. Trebuie sa-i verifice semnele vitale, va fi cantarit si i se va masura lungimea. In timpul primei ore dupa nastere, ochii copilului vor fi tratati cu o solutie cu antibiotice, pentru a se evita orbirea, datorata infectiilor vaginale. I se va face o injectie cu vitamina K, care ajuta la coagularea sangelui.

Este destul de dificila prima perioada dupa nastere. Puteti simti o stare de epuizare fizica, si suprasolicitare emotionala. Este un lucru normal sa plangeti foarte mult in aceasta perioada. Sunteti foarte emotionata, mai ales primele zile dupa nastere. Perioada aceasta poarta numele de "melancolia copilului", si este intalnita la 70% din viitoarele mamici. O cauza care poate provoca tristetea este, modificarea nivelului hormonilor de sarcina, dupa nastere. Aceasta stare emotionala dispare de la sine. Unele femei au dificultati de somn, iar altele dorm foarte mult. Este important, sa stiti ca depresia dupa nastere, se poate trata, si nu trebuie sa ezitati sa cereti ajutor, daca este nevoie.

Cand va aflati cu copilul acasa, o sa aveti nevoie de ceva timp sa va obisnuiti, cu noua situatie. Este bine sa aveti adulti in preajma, ca este destul de greu sa fiti singura cu un nou nascut. Incercati sa limitati activitatile din aceasta perioada: la hranirea copilului, schimbarea scutecelor, hranirea dvs. si dusul atunci cand aveti nevoie.

Nu trebuie sa ezitati sa-i cereti partenerului sa va fie de ajutor, in aceasta perioada. Se vor produce multe schimbari in viata dumneavoastra, dar toate o sa vi se para naturale la un moment dat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu