luni, 24 ianuarie 2011

Bebe la varsta de 11 luni

Evolutie
La aceasta varsta cei mai multi copii se pregatesc sa mearga. Copilul la varsta de 10 luni sta bine in pozitia sezut fara sprijin; isi tine bine capul si nu mai are nevoie de sustinerea spatelui. Sugarul stie sa treaca singur din pozitia culcat in cea sezanda. Copilul vrea sa se ridice in picioare , la inceput ajutandu-se de marginea patutului sau ce are la indemana. Fiecare copil se dezvolta in propriul sau ritm, deci nu va panicati daca copilul dumneavoastra nu incepe sa mearga la aceasta varsta.
Daca il tineti de mana copilul merge in picioare fara probleme. Unii parinti prefera sa aleaga un premergator. Acesta ofera o autonomie copilului si ii permite sa descopere lucruri noi. Cu toate acestea trebuie sa fie atenti pentru ca se poate lovi. Asigurati-va ca nu exista nici un obstacol in calea sa si nu are acces la substante periculoase.
La varsta de 11 luni invata sa se catere. Catararea face parte din evolutia psihomotorie a copilului, dar trebuie sa fiti atenti pentru ca aceasta poate fi o sursa de accidente.
Bebelusul comunica mai mult cu cei din jurul sau si incepe sa reproduca cuvinte simple pe care le aude. La varsta de 11 luni unii copii spun "mama" si "tata".El intelege deja cuvinte ca "pa", "la revedere", "bravo"," multumesc" .
In fiecare zi incearca sa reproduca ceea ce vede ca fac cei din jurul sau, face gestul de "pa" si "bravo". Veti vedea ca acesta ii face o placere deosebita. Il intereseaza din ce in ce mai mult detaliile jucariilor. Este bine sa ii arati si sa ii spuneti cum se numesc ochii, gura, nasul papusilor sau animalelor de plus. Cartile il fascineaza si adora sa-i arati poze. Ii place sa se joace alaturi de alti copii, dar nu cu ei Bebelusul apuca intre degete obiecte mici, fiti atenti sa nu le bage in gura.

Alimentatie
Mesele bebelusului sunt doua mese cu biberonul sau alaptare la san si doua mese cu lingurita. La varsta de zece luni copilul tine sigur biberonul ,bea din ceasca daca este ajutat, mananca singur un biscuite.
Mesele bebelusului constau in:
- Dimineata: un biberon de 270 ml cu lapte,eventual cu gris sau alt produs fainos
- Pranz: 200 grame de legume cu un pic de unt si 20-30 grame de carne (pui). Pentru desert: fructe sau produse lactate
- Gustarea: lapte sau amestec de fructe proaspete (alternativ cu masa de pranz) si putin suc de fructe
- Seara: un biberon de 270 ml cu lapte,eventual cu gris sau alt produs fainos sau 150 ml lapte si 90 ml de supa.
Amintiti-va ca este important sa preveniti obezitatea de la o varsta frageda. Obiceiurile alimentare sanatoase insusite devreme de copil asigura o stare buna de sanatate. Deci, nu fortati copilul sa termine tot din farfurie, daca ei nu doresc. De la o varsta timpurie copilul stie cat are nevoie sa manance si nu este nevoie sa il obisnuiti sa manance mai mult.Este bine sa manance patru mese pe zi echilibrate, la ore aproximativ fixe. Evitati bauturile cu zahar, cu exceptia, desigur, a sucului de fructe.Incercati sa il faceti sa guste din toate mancarurile, fara sa-l fortati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu