Un blog de informare a viitoarelor sau actualelor mamici, de la conceperea unui copil pana la maturitate. Sarcina luna de luna
luni, 24 ianuarie 2011
Luna a noua de sarcina
Copilul dumneavoastra este gata sa-si faca aparitia. Toate organele interne si sistemele s-au format, toate simturile s-au dezvoltat. Acum pur si simplu castiga in greutate si creste pregatindu-se pentru viata din afara uterului cald si primitor. Exista 3 metode prin care puteti estima dimensiunile copilului: daca ati mai avut alt copil, puteti compara cat de mare sunteti acum, fata de sarcina trecuta; medicul poate palpa fatul prin intermediul abdomenului dumneavoastra si ii poate estima dimensiunile; puteti folosi ecografia pentru estimarea greutatii.
Pe masura ce intrati in ultimele saptamani ale sarcinii, veti constata ca va este mult mai usor sa respirati, si veti constata ca este o distanta mai mare intre sanii si abdomenul dumneavoastra. Aceste modificari se pot produce intr-o singura zi, fie gradat, pe parcursul a 1-2 saptamani. Un fenomen extrem de frecvent este endemul, care poate sa apara la nivelul mainilor si picioarelor. In timpul sarcinii se produce o crestere a volumului sangvin. Aceasta cantitate crescuta de lichid se poate deplasa in afara vaselor sangvine si inspre tesuturi. Edemul care apare este cel mai frecvent sesizat la nivelul membrelor inferioare, deoarece gravitatia actioneaza atragand lichidul catre acestea. Chiar daca picioarele nu arata altfel decat de obicei, vi se pot parea pufoase, iar pantofii va pot strange. Va poate ajuta ridicarea picioarelor atunci cand sunteti asezata.
Vestea buna este ca edemul dispare la 1-2 saptamani dupa nasterea copilului. Lichidele care s-au acumulat in tesuturi revin in vene si sunt eliminate din organism catre rinichii. In ultimul trimestru al sarcinii poate aparea din nou oboseala. Trebuie sa va odihniti si sa dormiti suficient. Acest lucru va va fi de ajutor si va va mentine puternica in timpul travaliului si in perioada in care va trebui sa aveti grija de copilul nou nascut. Pe masura ce termenul nasterii se apropie, cu siguranta va ganditi la durerea pe care o veti simti in timpul travaliului. Cu siguranta experienta fiecarei femei si perceptia durerii variaza in cazul fiecarei femei. Unele femei descriu contractiile ca fiind sub forma unor crampe intestinale severe. Altele resimt o senzatie de presiune la nivelul spatelui si abia remarca contractiile de la nivelul abdomenului. In anumite momente travaliul este la fel ca o alergare intr-o cursa pe distante lungi. Pot aparea foarte multe momente in care simtiti ca nu mai puteti suporta. Frica ne va face sa resimtim durerea mai puternic. Distragerea atentiei si relaxarea tind sa reduca durerea. Majoritatea femeilor care au nascut, declara ca travaliul a fost dureros, dar ca durerea a fost suportabila.
Dezvoltarea copilului intre saptamanile 36 - 40, ultima luna de sarcina, stadiile dezvoltarii copilului:
Saptamana 36 de sarcina, sfaturi pentru viitoarele mamici:
Fatul are 2750 de grame si masoara 49cm lungime. Pe masura ce capul lui se aranjeaza in pelvis, burtica ta coboara si vei putea respira mai usor. Urinezi si mai frecvent, deoarece fatul iti apasa pe vezica urinara. De acum incolo vei merge la control la medicul pe care ti l-ai ales in fiecare saptamana.
Saptamana 37 de sarcina, sfaturi pentru viitoarele mamici:
Testiculele baieteilor coboara in scrot, iar sanii fetitelor sunt usor umflati datorita hormonilor, insa isi vor reveni dupa nastere. Copilul poate sa respire, sa suga si sa inghita. Are si majoritatea reflexelor. Arsurile la stomac nu mai sunt atat de puternice dar disconfortul creste cu fiecare zi care trece.
Saptamana 38 de sarcina, sfaturi pentru viitoarele mamici:
Fatul va mai creste putin. Durata medie a sarcinii este de 266 de zile, adica 38 de saptamani de la conceptie. Copilul este gata de a veni pe lume, plamanii pot respira singuri, unghiutele lui de la maini si de la picioare se intaresc tot mai mult. Primul scaun (meconiu) s-a adunat in intestinul gros si va fi eliminat la nastere. Ai luat in greutate intre 11 si 13 kg si de acum nu vei mai acumula foarte multe kg.
Saptamana 39 de sarcina, sfaturi pentru viitoarele mamici:
De acum, copilasul tau va lua din ce in ce mai putin in greutate, greutatea medie la nastere fiind in jur de 3500 grame. Oasele craniului sunt gata de nastere. Pot aluneca unul peste altul si se pot suprapune usor, permitand capului sa treaca prin canalul cervical si prin vagin fara probleme. Colul s-a inmuiat si s-a deschis partial; ai contractii Braxton Hicks destul de puternice.
Saptamana 40 de sarcina, sfaturi pentru viitoarele mamici:
Capul bebelusului coboara spre segmentul inferior al uterului si apasa pe cervixul inmuiat. Micutul are acum 50 de cm lungime si e imprevizibil momentul cand va iesi la lumina. Se apropie momentul in care il vei tine in brate pentru prima oara.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu