luni, 24 ianuarie 2011

Bebe la varsta de 5 luni

Dezvoltarea fizica

Bebelusul continua sa faca progrese, in special in ceea ce priveste mentinerea pozitiei corpului. Intr-adevar, daca sunt asezati in pozitie sezanda mentine aceasta pozitie timp de cateva minute,iar capul il tine drept. Fiti atenti, pentru ca ar putea cadea (inainte sau inapoi) in orice moment.
Daca il ridicati (tinandu-l de subbrat) veti vedea ca acesta incepe sa impinga picioarele;in cateva luni el va invata sa mearga singur.Nu abuzati de aceasta pozitie,pentru ca ar putea ,pe termen lung, sa duca la tulburari ale posturii.
Luna aceasta copilul incepe sa isi descopere corpul.Cu mainile el isi atinge ochii, nasul, urechile. Bucurati-va de acest lucru si spuneti-i in timpul baii numele diferitelor parti ale corpului(cea pe care o spalati).
Baia este un moment pe care intotdeauna il adora. El incepe sa se joace daca ii oferiti obiecte mici. Mainile sale devin mult mai abile,ii este mult mai usor sa prinda obiectele care il inconjoara, fara a uita sa le duca la gura. Continua sa descopere lumea;veti vedea ca atentia lui poate fi concentrata pe un obiect la un moment dat,daca incercati sa ii aratati altceva el isi schimba imediat atentia asupra acestuia.
Veti observa, de asemenea, ca modul sau de a comunica evolueaza,grangurelile se modifica,incepe sa scoata sunete din ce in ce mai clare. Acestea sunete sunt baza limbajului. Este important sa va raspunda pentru ca numai asa poate invata sa vorbeasca. Aratatii noi sunete, veti vedea ca incearca sa le reproduca si ca, putin cate putin, el va reusi. De asemenea, puneti-i intrebari, lasandu-i timp sa raspunda.
Cu toate acestea ,este important sa il invatati sa stea singur cateva minute. Astfel, atunci cand se trezeste,nu fugiti imediat la el. Lasati-l un pic singur in pat cu jucariile sale favorite.
Nu ezitati sa lasati copilul la o alta persoana pentru a avea un pic de timp pentru dumneavoastra. Ideal este sa alegeti o persoana pe care o cunoasteti bine. Bunicii vor fi incantati fara nici o indoiala. In orice caz, explicati-i copilului ce se intampla, cine are grija de el si cand va veti intoarce. Incearcati sa nu plecati atunci cand doarme.

Alimentatie

Bebelusul are acum, probabil, patru mese pe zi.El suge,la san sau la biberon, in jur de 210 ml de lapte la o masa. Daca alaptati la san puteti continua,incepand in paralel diversificarea alimentelor.
Bebelusul mananca aproximativ 120 grame de legume la masa de pranz.Nu introduceti mai multe legume o data, altfel va va fi greu sa le identificati pe cele care ii plac . De asemenea, nu puneti sare in mancare, este inca prea devreme.Poate manca un compot sau un produs lactat(special conceput pentru copii, daca este posibil) la gustarea de dupa-amiaza. Nu folositi zahar sau iaurtul.Daca aveti indoieli, consultati-va cu pediatrul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu