luni, 24 ianuarie 2011

Luna a doua de sarcina


Acum va aflati la mijlocul primului trimestru de sarcina. Aveti greturi, si o senzatie de oboseala aproape continua, dar trebuie sa fiti increzatoare, ca dupa saptamana a noua vor disparea. Modificarile au loc atat la nivelul embrionului, dar si la nivelul corpului dumneavoastra: sensibilitatea la nivelul sanilor si cresterea dimensiunii acestora, crampe, o stare de oboseala aproape permanenta, urinari frecvente, sensibilitate la anumite mirosuri urmate de greata si voma, cresterea poftei de mancare, arsuri gastrice, ameteala si senzatia de lesin.

Alimetatia in primul trimestru de sarcina. La unele femei senzatia de greata poate persista pe parcursul primului semestru de sarcina. Daca aveti senzatii de greata, mancati cat puteti, dar mai ales incercati sa descoperiti care sunt alimentele care va fac bine. Mancati putin si des. Trebuie sa aveti tot timpul la indemana gustari pe care sa le luati, atunci cand simtiti senzatia de greata.

Sangerarari vaginale apar in primul trimestru de sarcina, la aproximativ 25% din femeile insarcinate. Din punct de vedere medical, sangerarile care apar in prima jumatate a sarcinii sunt privite ca amenintari de pierdere a sarcinii. Majoritatea avorturilor se petrec inainte de saptamana a 12-a de sarcina.

Dezvoltarea copilului intre saptamanile 5 - 8, a doua luna de sarcina, stadiile dezvoltarii copilului:

Saptamana 5 de sarcina, sfaturi pentru viitoarele mamici:
Embrionul are acum 2-3 mm lungime si este mai adanc implantat in peretele uterin. In jurul lui s-a format sacul amniotic protector. Menstruatia ti-a intarziat, desi simti ca e pe cale sa-ti vina; sanii sunt umflati si te dor, poti avea si dureri de cap.

Saptamana 6 de sarcina, sfaturi pentru viitoarele mamici:
De acum incepi sa simti ca esti insarcinata; observi mai multe schimbari in corpul tau. Apare greata - mai frecvent dimineata sau cand simti miros de mancare. Te simti obosita din cauza metabolismului care s-a accelerat pentru a face fata modificarilor din organismul tau. Uterul creste si apasa pe vezica urinara, diminuandu-i volumul, asa ca simti nevoia sa mergi mai des la toaleta. Desi embrionul este inca mic, cele 4 camere ale inimii sale s-au format deja; inima bate cu 180 de batai pe minut. Se formeaza si tubul neural, din care se va dezvolta creierul bebelusului si maduva spinarii.

Saptamana 7 de sarcina, sfaturi pentru viitoarele mamici:
Celulele continua sa se multiplice cu repeziciune. Creierul se dezvolta in continuare, apar mugurasii pentru membre (superioare si inferioare) si incepe sa se formeze tubul digestiv primitiv. Capul este enorm in comparatie cu restul corpului si se sprijina in piept. Viitoarea mamica se poate simti din ce in ce mai rau (greturi matinale, varsaturi ce pot dura si toata ziua). Sfarcurile devin proeminente si sunt mult mai sensibile. Punctisoare mici pigmentate, apar pe cercurile colorate din jurul sfarcurilor.

Saptamana 8 de sarcina, sfaturi pentru viitoarele mamici:
In momentul acesta, embrionul are 2,5 cm lungime. Se poate distinge fata, un varf de nas, gurita si doua pliuri din care se vor forma pleoapele. Membrele cresc in continuare, in timp ce organele principale sunt deja la locul lor. Uterul se mareste si, pe masura ce hormonii se descarca in sange, femeia insarcinata are tot felul de pofte. Hormonii de sarcina iti vor scadea tensiunea arteriala, vei simti ameteala daca te ridici brusc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu