Fata de ultima luna copilul face numeroase progrese. Daca este asezat intr-o anumita pozitie bebelusul mentine aceasta pozitie,chiar daca coloana sa vertebrala nu este inca suficient dezvoltata. Asezat pe burta,bebelusul tine capul mai bine si un timp mai indelungat.
Pe de alta parte, copilul incepe sa isi foloseasca mai mult mainile,prinde obiectele care ii sunt la indemana sau cele care ii sunt intinse si incepe sa le duca la gura. Veti observa ca incepe sa-si arate preferintele pentru anumite jucarii.
Bebelusul incepe sa se rastoarne de pe burta pe spate si incepe sa stea in pozitie laterala. El comunica mai mult cu cei din jur,incepe sa recunoasca persoanele si incepe sa devina agitat in prezenta strainilor.
Acum emite sunete( primele consoane), diferite de plans,pentru a arata ca si el este acolo. Puteti sa-i aratati noi sunete pe care va incerca sa le reproduca.
Alimentatie
Copilul are acum patru mese pe zi,fiecare de 210 ml(in medie). Daca are cinci mese,acestea sunt ,in medie, de 180 ml.
Daca doriti sa va intoarceti la servici si alaptati bebelusul trebuie sa incepeti sa il intarcati.Retineti ca acest pas ia un pic de timp, astfel incat sa nu asteptati pana in ultima clipa. Incepeti lent prin inlocuirea unei mese cu lapte artificial, apoi doua si asa mai departe. Nu trebuie sa inlocuiti toate mesele,ci puteti pastra cele de dimineata si seara.
Cereti parerea pediatrului in ceea ce priveste inceperea diversificarii alimentatiei. Unii medici considera ce este necesar sa se mai astepte un pic. De asemenea, unii recomanda inceperea diversificarii cu fructe (copiii prefera ceea ce este dulce), in timp ce altii recomanda legumele.
In ceea ce priveste introducerea legumelor, este mai bine sa se introduca la masa de pranz. Pentru a incepe ,folositi putin piure de legume diluat cu apa;copilul va descoperi un nou gust fara a schimba consistenta mesei. Apoi, amestecati o lingura de piure de legume, apoi doua,pana la o cantitate de 100 grame de piure de legume, restul mesei fiind lapte.Introduceti cate o leguma, astfel incat sa va dati seama de preferintele copilului. Printre legumele pe care le puteti introduce la inceput sunt morcovii, pastaile, spanacul. Evitati conservele de legume care sunt prea sarate. Este de preferat sa folositi legume proaspete.
Fructele se introduc la masa de pranz, in acelasi mod ca si legume. Printre fructele recomandate sunt : merele, bananele, caisele, perele,etc.Evitati capsunile, care pot provoca alergii. Daca aveti indoieli, nu ezitati sa intrebati medicul dumneavoastra.
In cele din urma, medicul pediatru va poate recomanda sa adaugati in laptele de la masa de seara putin gris, pentru a ingrosa laptele.
Retineti ca este esential sa nu obisnuiti copilul sa manance alimente prea dulci de la inceputul diversificarii.
Sanatate
Medicul continua sa se asigura ca bebelusul creste bine si va ofera sfaturi cu privire la alimentatie. Nu incepeti diversificarea fara consimtamantul acestuia. Un copil de patru luni, in medie,are o greutate de 6.4 kg si masoara 62 cm.
Daca copilul dumneavoastra nu este inca obisnuit sa doarma noaptea - ceea ce este deosebit de greu in cazul in care lucrati - vorbiti cu medicul dumneavoastr. El va poate da un sfat bun pentru a rezolva aceasta problema.
La varsta de patru luni se fac urmatoarele vaccinuri:
- DTP care asigura protectie impotriva difteriei, tetanosului si infectiei cu Pertussis
- VPOT- protejeaza impotriva poliomielitei
- vaccin anti-Haemophilis influenzae b(+/-), care protejeaza impotriva meningitei, laringitei, pneumoniei
- BCG(+/-) care asigura protectie impotriva tuberculozei .
Aceste vaccinari poate provoca unele reactii minore, cum ar fi febra. Nu va faceti griji, este relativ normal. Acest lucru dovedeste ca organismul reactioneaza la vaccin si dezvolta sistemul imunitar. Asigurati-va ca temperatura nu depaseste 39.5 ° C si dati-i un paracetamol. Vaccinurile, de asemenea ,pot provoca reactii la nivelul pielii. Din nou, nu intrati in panica in cazul in care acestea nu sunt importante si daca nu persista mai mult de cateva zile. Cu toate acestea, unii copii pot avea reactii alergice la anumite componente din vaccin. Daca observati ca bebelusul dumneavoastra dezvolta o eruptie cutanata, are dificultati de respiratie sau frecventa cardiaca mare, adresati-va medicului dumneavoastra.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu