marți, 25 ianuarie 2011

Produse cosmetice pentru bebelusi

Expresia „piele ca de bebelus” nu este o iluzie. Pentru a mentine pielea catifelata si matasoasa, mamicile trebuie sa aiba mare grija la igiena celui mic. Hidratarea pielii este una dintre prioritati. Din dorinta de a sti cat mai multe despre igiena celor mici, va vom oferi cateva sfaturi in legatura cu baita bebelusilor, dar si despre produse cosmetice potrivite pielii acestora. Magazinele specializate in cosmetice pentru bebelusi va pun la dispozitie game variate adaptate la nevoile si buzunarele dumneavoastra.

Ce presupune igiena bebelusului? Cum faceti baita?
Igiena la bebelusi este o preocupare majora a parintilor si ea nu trebuie sa difere de igiena unui adult. Igiena este tot igiena indiferent de varsta.

Inca din maternitate, de la primele zile de viata, mamicile sunt invatate cum sa faca baita bebelusilor atat inainte cat si dupa ce cade buricelul. Atata vreme cat buricul nu s-a dezlipit, bebelusii vor fi stersi cu un prosop moale si umed, neputand fi bagati in cadita.

Tinerele si proaspatele mamici pot avea o adevarata problema in ceea ce priveste baita. De aceea, in unele cazuri, tatii sunt cei care dau dovada de mai mult curaj. Important nu este care dintre parinti face baita, ci, ce trebuie urmarit in igiena bebelusilor. Se spune ca in primele luni de viata nu trebuie folosita apa de la canal. Aceasta trebuie incalzita pe foc si lasata sa se raceasca pana ajunge la temperatura dorita. Asa, evitati ca impuritatea apei de la robinet sa afecteze pielea bebelusului. Temperatura camerei sa fie potrivita, nici prea frig, dar nici prea cald. Cadita pentru bebelusi trebuie spalata si dezinfectata. Pe fundul acesteia se pune un prosop moale care sa protejeze bebelusii. Ca sa fiti siguri ca apa din cadita nu e prea rece sau prea fierbinte, o puteti testa cu cotul. Ideal este sa fie cat mai apropiata de temperatura corpului celui mic. Daca totul vi se pare ok puteti recurge la spalarea propriu-zisa. Nu dezbracati bebelusii decat dupa ce aveti totul pregatit: prosopul, produsele cosmetice, spirtul pentru buricel, betisoarele de urechi... Nu va grabiti sa bagati bebelusul in apa ci mai intai introduceti piciorusele, lasandu-l cateva clipe sa se acomodeze. Ganditi-va ca e ceva nou si nu se stie cum va reactiona. Apoi, udati-l usor cu apa, dupa care puteti incepe sapunirea cu produsele cosmetice preferate de cel mic. Acordati o atentie marita la spalarea pliurilor pe care bebelusii le fac la picioruse si manute si la igiena organelor genitale. De asemenea, aveti grija la spalarea parului sa nu-i intre apa in urechi sau nas. Limpezirea se face cu apa curata dupa care se infasoara in prosopul pufos, moale si neiritant. Nu va speriati daca cel mic va incepe sa planga, continuati sa-i faceti baita corespunzator.

Sfaturi in alegerea cosmeticelor pentru bebelusi
Un rol important atat in timpul baitei cat si dupa, le au produsele cosmetice. Alegerea sapunului, a samponului, a cremei hidratante nu este chiar usoara atunci cand vine vorba de un nou-nascut. Cosmetice care au fost acceptate de unii, pot fi respinse de altii. Se poate intampla ca si fratii sa aiba pielea diferita si aceleasi produse cosmetice sa nu li se potriveasca amandurora.

Gama articolelor de igiena dedicate bebelusilor este din ce in ce mai bogata. Ceea ce face ca mamicile sa aiba de unde alege. Problema este cu totul alta: ce cosmetice sa alegeti pentru bebelusi?

Dumneavastra sunteti singurii care va puteti da seama ce tolereaza sau nu copilul in materie de produse cosmetice. Unii pot lauda o anume marca, altii nu, si tot asa. „Testati” cosmeticele pe pielea bebelusilor si asa veti stii sigur ce i se potriveste. Nu uitati ca atunci cand cumparati produse cosmetice, sa va uitati la termenul de garantie. Un articol de igiena expirat poate afecta destul de grav pielea lor sensibila.

Daca nu vreti sa ungeti corpul celui mic cu creme cosmetice, puteti folosi crema de galbenele sau puteti prepara singuri ulei fiert si racit. Veti obtine o lotiune hidratanta de care cu siguranta veti fi multumiti si dumneavoastra, dar mai ales cel mic.

Orice firma specializata in cosmetice pentru bebelusi va pune la dispozitie servetele umede (ideale in timpul zilei la schimbatul scutecului), sapunuri solide si lichide, sampoane pentru par drept sau cret, cu musetel, creme sau uleiuri hidratante, lapte hidratant, gel de dus, pudra cu diverse arome, creme antiiritante etc. Nu exagerati in folosirea produselor cosmetice pentru bebelusi.

Camera copilului

Autor: raluca damian (click)

Oare îi e prea cald, să deschid fereastra, să pornesc aerul condiţionat, sau el e mic, sensibil şi răceşte uşor? Mulţi părinţi au această dilemă în ceea ce priveşte temperatura potrivită din camera copilului acum, pe timp de vară. Iată ce sfaturi dau medicii pediatri pentru a menţine atmosfera "în grafic".


"21-23 grade Celsius. Aceasta este atmosfera potrivită pentru camera unui copil. Îndiferent de vârstă, la această temperatură copilul va sta îmbrăcat lejer, cu o pereche de pantaloni uşori şi o bluză", spune Mihai Munteanu, medic pediatru în cadrul Spitalului de Copii Marie Curie.

"Căldura prea mare nu e bună pentru că inhibă centrii foamei. Dar nici în curent nu trebuie să stea", adaugă neonatologul Cătălin Cârstoveanu.

Cu alte cuvinte, aerul condiţionat ar fi bine să fie montat în altă cameră, astfel încât curentul să nu bată fix pe copil.

"Problema cea mare o reprezintă curenţii de aer care pot duce la răceli uşoare, dureri de articulaţii până la paralizie de nerv facial. De asemenea, filtrele aparatului de aer condiţionat se schimbă anual, pentru a preveni flora bacteriană", explică Mihai Munteanu.


Iată ce sfaturi vă mai dă pediatrul Mihai Munteanu pentru zilele caniculare:

* atmosfera uscată face rău copilului. Puneţi în cameră un vas cu apă care umidifică atmosfera.

* copilului i se face obligatoriu o baie seara, iar la prânz, dacă e cazul, un duş (dar fără săpun). Petele roşii de pe piele se tratează cu un simplu duş, nu cu medicamente.

* Puneţi plante în cameră, însă doar din cele cu frunze. Plantele cu flori, care emană polen, îl poate alergiza.

* Nu îl scoateţi afară decât dimineaţa şi seara, când soarele nu e aşa puternic.

* Hidrataţi-l cu multe fructe, legume şi lichide. Chiar şi îngheţata e binevenită, dacă o lăsaţi puţin la temperatura camerei.

* Nu îl înfofoliţi cu haine strânse pe corp, cu elastice şi ace de siguranţă.




* Peste noapte, înveliţi-l cu un cearşaf sau cu o păturică uşoară.

* Dacă vreţi să deschideţi ferestrele, dar nu aveţi plase împotriva insectelor, montaţi o pânză uşoară de jur împrejurul patului.

Cei care nu au aparate de aer condiţionat pot evita supraîncălzirea casei prin acoperirea geamurilor cu draperii sau folii reflectorizante. Lăsaţi ferestrele deschise, însă doar dacă nu se produce curent. Un ventilator este, de asemenea, indicat.

Alegeţi mobila care «creşte» odată cu copilul

Aşa cum hăinuţele rămân mici de la un sezon la altul, la fel şi mobila din camera copilului are viaţă scurtă. Prin urmare, ca să nu cheltuiţi bani reamenajând continuu, alegeţi mobila care "creşte" odată cu cel mic.

Astfel, dacă masa de înfăşat are sertare, ea poate deveni dulap pentru haine, iar locul de deasupra e perfect pentru jucării. Alegeţi pătuţ ale cărui gratii pot fi date jos, după ce copilul începe să meargă.

Colicile bebelusilor

autor dr.Jack Newman, MD

Colicile reprezintă unul dintre misterele naturii. Nimeni nu ştie ce înseamnă cu adevărat, dar fiecare are o opinie. În situaţia tipică, copilul începe să plângă, aproximativ două-trei săptămâni după naştere. Plânsul apare, în principal, seara şi în final, se opreşte atunci când copilul are aproximativ trei luni (uneori şi la vârste mai mari). Atunci când bebeluşul plânge el este de multe ori de neconsolat, chiar dacă a fost plimbat, legănat sau scos la plimbare la aer, temporar se poate linişti. Este necesar pentru un copil care are colici să câştige bine în greutate şi să fie sănătos. Cu toate acestea, chiar dacă bebeluşul ia bine în greutate, uneori, plânge pentru că lui îi este încă foame. A se vedea mai jos.

Noţiunea de colici a fost extinsă pentru a include aproape orice stare de nervozitate sau plânset a copilului, iar acest lucru nu este surprinzător, deoarece nu ştim cu adevărat ce sunt colicile. Nu există nici un tratament pentru colici, deşi multe medicamente şi strategii de comportament au fost încercate, fără nici un beneficiu dovedit. Desigur, toată lumea ştie pe cineva al cărui copil a fost "vindecat" de colici de un tratament special. De asemenea, aproape fiecare tratament pare să funcţioneze, cel puţin pentru o perioadă scurtă de timp.

Alăptarea şi colicile

În afară de colici, pe care orice copil le poate avea, există trei situaţii cunoscute care pot conduce bebeluşul alăptat la o stare de nervozitate sau la colici. Încă o dată, se presupune că bebeluşul câştigă în mod adecvat în greutate şi că este sănătos.

Hrăniţi bebeluşul la ambii sâni sau numai la unul dintre sâni la fiecare masă

Laptele matern îşi schimbă compoziţia în timpul unei mese. Unul dintre modurile în care se schimbă este că, în general, creşte cantitatea de grăsime pe măsură ce copilul suge mai mult lapte din sân. În cazul în care mama copilului îl mută automat de la un sân la altul în timpul alăptării înainte ca copilul să fi "terminat", copilul poate primi o cantitate relativ scăzută de grăsime în timpul suptului. Aceasta poate duce la obţinerea de mai puţine calorii şi, astfel, copilul trebuie hrănit mai frecvent. Dacă bebeluşul e hrănit des pentru a-şi lua cantitatea de lapte (pentru a compensa concentraţia redusă de calorii), el poate regurgita. Datorită conţinutului de grăsime relativ scăzut din lapte, goleşte rapid stomacul şi o cantitate mare de zahăr din lapte (lactoza) ajunge deodată în intestin. Enzima care ajută la digestia zahărului (lactaza) nu poate fi în măsură să se ocupe de atât de mult zahăr din lapte la un moment dat, iar copilul va avea simptome de intoleranţă la lactoză: gaze-plânset, scaune explozive, apoase, verzi. Aceasta se poate întâmpla chiar şi în timpul hrănirii. Aceşti copii nu au intoleranţă la lactoză. Ei au probleme cu lactoza din cauza felului mamelor care alăptează de a obţine informaţii. Acesta nu este un motiv pentru a trece la formula fără lactoză.

De asemenea, este foarte important să vă daţi seama că un copil nu bea laptele din sâni doar pentru că face mişcările de supt. El poate molfăi, nu bea laptele din sâni şi, prin urmare, copilul nu primeşte lapte cu grăsime mare doar pentru că el este la piept şi suge.

1. Nu alăptaţi după orar. Mamele din întreaga lume au alăptat cu succes copiii fără a putea să spună ora. Problemele de alăptare sunt mai mari în societăţile în care toată lumea are un ceas şi mai puţine în cazul în care nimeni nu are un ceas.
2. Mama ar trebui să hrănească copilul la un sân, atâta timp cât copilul îşi ia efectiv tot laptele disponibil în sân, până când copilul se retrage singur de la sân sau adoarme. Utilizarea compresiei sânului pentru a ajuta copilul să şi înghită laptele şi nu doar să sugă. Vă rugăm să reţineţi că un copil poate sta la sân timp de două ore, dar consumă lapte doar câteva minute. În acest caz, laptele luat de către copil poate fi relativ scăzut în grăsimi. Acesta este un motiv pentru utilizarea compresiei sânului. Dacă, după terminarea laptelui din sân copilul încă mai vrea să se hrănească, oferiţi-i celălalt sân. Nu împiedicaţi copilul să ia celălalt sân dacă îi este încă foame.
3. Aceasta nu este o sugestie pentru a alimenta dintr-un singur sân la o hrănire. S-ar putea să fiţi în măsură să o faceţi şi e bine, dar nu toate mamele pot gestiona. S-ar putea să fie posibil dimineaţa, când aveţi mai mult lapte (că cele mai multe mame aşa au), dar nu seara, când aveţi mai puţin lapte (aşa cum cele mai multe mame au). Dacă insistaţi să hrăniţi copilul doar la un singur sân la o masă, se poate ca copilul să aibă "colici", seara, când lui îi este, de fapt, foame.
4. La următoarea masă, începeţi cu celălalt sân şi apoi procedaţi în acelaşi mod.
5. Corpul dvs. se va adapta rapid la noua metodă şi nu veţi avea sânii angorjaţi. Dar amintiţi-vă acest lucru: hrănirea dintr-un singur sân la o masă, dacă puteţi să gestionaţi aşa, va reduce producţia de lapte. Prin urmare, nu ţineţi copilul la un sân la o singură masă, ci lăsaţi-l să termine tot laptele disponibil în sân şi în cazul în care copilul vrea mai mult, oferiţi-i şi celălalt sân.
6. Nu este o idee bună să hrăniţi copilul doar la un sân la o singură masă, doar pentru a urma o regulă. Da, asigurându-vă că copilul termină de supt dintr-un sân înainte de a i-l oferi şi pe al doilea, ajută la luarea în greutate mai mult sau la colici, dar regulile şi alăptarea nu merg bine împreună. Dacă bebeluşul nu înghite laptele, de fapt nu obţine laptele, nu păstraţi copilul la sân fără să înghită laptele pe perioade extrem de îndelungate. Trebuie să "termine" dintr-un sân şi în cazul în care copilul vrea mai mult, oferiţi-i celălalt sân.

Cum stiţi că a terminat de supt dintr-un sân? Copilul nu mai înghite laptele, chiar şi cu compresia sânului. Aceasta nu înseamnă că trebuie să luaţi copilul de la piept, cât mai curând, dacă nu înghite laptele pentru un minut sau două (s-ar putea obţine o altă ejecţie a laptelui, deci mai daţi-i un pic de timp), dar dacă este evident că nu mai înghite laptele, luaţi-l de la piept şi dacă vrea mai mult, oferiţi-i celălalt sân.

Dacă bebeluşul dă drumul la sân din proprie iniţiativă, înseamnă că a terminat? Nu neapărat. Bebeluşii de multe ori dau drumul la sân atunci când fluxul de lapte încetineşte sau, uneori, atunci când mama primeşte un reflex de ejecţie al laptelui şi copilul, surprins de fluxul rapid brusc, se smulge de la piept. Încercaţi-l din nou pe această parte, dacă vrea mai mult, dar în cazul în care copilul evident nu bea, chiar şi cu compresia sânului, atunci schimbaţi-l la sânul celălalt.

7. În unele cazuri, pentru a hrăni copilul pot fi utile două sau mai multe alăptări dintr-un sân, înainte de a trece la celălat. Punerea copilului din nou la un sân care a fost "golit", poate provoca copilului agitaţie sau va trage de sân sau va adormi, dar nu va fi sătul.
8. Această problemă se înrăutăţeşte în cazul în care copilul nu este bine ataşat la sân. O bună apucare a sânului este cheia unei alăptări uşoare.

Reflexul de ejecţie hiperactiv

Un bebeluş căruia îi vine prea mult lapte foarte repede, poate deveni foarte agitat şi iritabil la sân şi se consideră că are colici. De obicei, copilul câştigă foarte bine în greutate. În mod normal, copilul începe alăptarea şi după câteva secunde sau minute, începe să se înnece, să se sufoce sau se "lupta" la sân. El se poate desprinde şi, de multe ori, laptele mamei va ţâşni ca dintr-un spray. După aceasta, copilul se întoarce frecvent la sân, dar poate fi agitat şi se repetă acţiunile descrise mai sus. El poate fi nemulţumit de debitul rapid şi nerăbdător atunci când fluxul încetineşte. Acest lucru poate fi un moment de încercare pentru toată lumea. În cazuri rare, un copil poate începe chiar să refuze sânul, după mai multe săptămâni, de obicei în jurul a trei luni de viaţă. Ce puteţi face?

1.Încercati să obţineţi cea mai bună poziţie la sân. Problema se agravează în cazul în care copilul nu este bine ataşat la sân. O prindere bună a sânului de către copil este cheia pentru o alăptare uşoară. Indiferent de ceea ce se spune despre cât de bine arată ataşat la sân, încercaţi să îmbunătăţiţi prinderea sânului. Gândiţi-vă astfel: în cazul în care bărbia este în piept în timp ce încercaţi să beţi ceva, aţi deveni copleşită foarte uşor de curgerea rapidă. Dacă doriţi să beţi repede vă veţi arunca capul pe spate, bărbia în aer şi veţi fi capabilă să faceţi faţă curgerii rapide. Acesta este poziţia capului copilului în timp ce îl alatati: bărbia lui în sânul dvs., cu capul într-o uşoară poziţie pe spate, nasul departe de sân şi bărbia lui departe de pieptul lui. Această poziţie îl va ajuta să facă faţă curgerii mai rapide.Dacă nu aţi făcut deja acest lucru, încercaţi să hrăniţi copilul doar la un sân la fiecare masă. În unele situaţii, chiar şi două sau trei hrăniri la sân înainte de a schimba cu celălalt sân poate fi de ajutor. În cazul în care aveti sânul nefolosit angorjat mulgeţi doar o mică cantitate de lapte din el pentru a vă simţi confortabil. Amintiţi-vă, în cazul în care copilul doreşte sânul al doilea, mama ar trebui să i-l ofere.
2.Hrăniţi copilul înainte de a fi lihnit de foame. Nu amânaţi hrănirea prin oferirea de apă (un copil alăptat nu are nevoie de apă, chiar şi când vremea este foarte caldă) sau a suzetei. Un copil lihnit de foame va "ataca" sânul matern şi poate cauza reflex de ejecţie foarte activ. Hrăniţi copilul cât de repede când el arată semne de foame. Dacă este încă pe jumătate adormit, atunci când îl puneţi la piept, cu atât mai bine.
3.Hrăniţi copilul într-un atmosferă calmă, relaxată, dacă este posibil. Muzica tare, luminile strălucitoare nu sunt favorabile pentru o hrănire bună. Bebeluşii mai mari tind să devină distraşi dacă fluxul încetineşte. Folosiţi compresia sânului, uşor la început şi apoi mai ferm, dacă este necesar pentru a menţine viteza de curgere, iar de multe ori copilul va fi interesat de a sta la piept mai mult timp, pentru că el bea bine laptele matern.
4.Uneori, funcţionează foarte bine dacă alăptaţi în poziţie culcată. Dacă nu ajută, încercaţi poziţia în şezut, un pic pe spate cu copilul situat în partea de sus sau încercaţi să staţi pe un scaun. Gravitatea ajută la scăderea debitului. Amintiţi-vă, copilul poate fi frustrat de curgerea inconsecventă, aşa că poate fi necesar să vă întindeţi, la început, atunci când este rapidă şi să staţi în şezut atunci când curgerea laptelui încetineşte. Bebeluşilor le place poziţia culcat; ei nu au tendinţa de a se agita atunci când curgerea este mai lentă, dar au tendinţa de a dormi.
5.Copilului îi poate displace curgerea rapidă a laptelui, dar, de asemenea, poate deveni agitat atunci când fluxul încetineşte prea mult. Dacă credeţi că este agitat deoarece debitul este prea lent, vă ajută dacă folosiţi compresia sânului pentru a ţine pasul cu debitul.
6.Ocazional, dând lactază comercială copilului (enzima care metabolizează lactoza), 2-4 picături după fiecare hrănire, ameliorează simptomele. Aceasta este disponibilă fără prescripţie medicală, dar este destul de scumpă şi funcţionează doar ocazional. Este greu de înţeles de ce un ar funcţiona, deoarece enzima este defalcată în stomacul copilului, dar uneori pare să nu funcţioneze.
7.O apărătoare de mamelon poate ajuta, dar utilizaţi-o numai dacă nimic altceva nu a ajutat şi numai dacă aţi avut acces la ajutor bun dar fără să se vadă modificări. Apărătoarea este a două ultima instanţă. Vă rugăm să reţineţi că o apărătoare pentru mamelon este foarte rar un răspunsul la o problemă în alăptare şi în cele mai multe situaţii acest lucru face ca situaţia să se înrăutăţească, aşa că mai bine nu.
8.Ca o ultimă soluţie, mai degrabă decât trecerea la formulă, oferiţi copilului lapte matern muls, cu o cănuţă specială. Adăugarea de lactază la laptele matern muls poate ajuta, de asemenea.

Proteine străine în laptele matern

Uneori, proteinele prezente în dieta mamei pot apărea în laptele ei şi afecta copilul. Cea mai frecventă dintre acestea este proteina din lapte de vacă. Alte proteine, de asemenea, s-au dovedit a fi excretate în laptele matern. Faptul că aceste proteine şi alte substanţe apar în laptele mamei, de obicei, nu este un lucru rău. Într-adevăr, acestea ajută la desensibilizarea copilului dvs. la aceste proteine.
Astfel, în tratamentul copilului alăptat cu colici un pas ar fi ca mama să înceteze să mai mănânce produse lactate sau alte produse alimentare, dar numai un singur tip de alimente, pe rând se elimină. Produsele lactate includ lapte, brânză, iaurt, îngheţată şi orice altceva ce ar putea conţine lapte, cum ar fi sosurile pentru salate cu proteine din zer sau cazeină. Verificaţi etichetele de pe produsele alimentare pregătite pentru a vedea dacă acestea includ lapte. În cazul în care proteina din lapte a fost schimbată (denaturată), gătită de exemplu, nu ar trebui să existe nici o problemă.

Dacă eliminarea anumitor produse alimentare din dieta mamei nu funcţionează, mama poate lua enzime pancreatice (Cotazyme, Pancrease 4, de exemplu), începând cu 1 capsulă la fiecare masă, pentru a descompune proteinele în intestinele ei, astfel încât e mai puţin probabil să fie absorbit în corpul ei. Desigur, şansele de a nu fi capabilă să produceţi suficiente enzime proprii din pancreas sunt foarte mici (dacă nu aveţi fibroză chistică, de exemplu), dar a fost demonstrat că proteina întregă se absoarbe în corpul mamei care alăptează şi în laptele ei, adăugarea de enzime poate scădea cantităţile de proteine care intră în întregul corp şi ajunge în lapte.
Vă rugăm să reţineţi: intoleranţa la proteina din lapte nu are nimic de-a face cu intoleranţa la lactoză, sunt chestiuni complet diferite. De asemenea, o mamă care are intoleranţă la lactoză îşi alăptează în continuare copilul.

- Eliminaţi toate produselor lactate în 7-10 zile.
- Dacă nu a existat nici o schimbare în bine la copil, mama poate reintroduce produsele lactate.
- Dacă a existat o schimbare în bine, aveţi posibilitatea să încetaţi să mai mâncaţi lactate, apoi să încercaţi să le reintroduceţi în dietă, dacă acestea sunt în mod normal o parte din dieta dvs. (nu este nevoie să se bea lapte pentru a face lapte, de exemplu, deci, dacă nu beţi lapte în mod normal, nu e necesar să beţi în timp ce alăptaţi). Unii bebeluşi nu vor tolera absolut nici un produs lactat din dieta mamei. Cei mai mulţi vor tolera unele produse. Veţi învăţa ce cantitate de produse lactate puteţi mânca zilnic fără ca bebeluşul să fie afectat şi să reactioneze.
- Dacă sunteţi preocupată de aportul dvs.de calciu, atunci să ştiţi că poate fi obţinut fără a mânca produse lactate. Vorbiţi cu medicul dumneavoastră sau cu un nutriţionist. Dar, 7-10 zile fără produse lactate nu vor cauza probleme nutriţionale. De fapt, dovezile sugerează că alăptarea poate proteja femeia de dezvoltarea osteoporozei, chiar dacă ea nu ia calciu suplimentar. Copilul va primi tot ce are nevoie.
- Aveţi grijă cu privire la eliminarea prea multor alimente din dietă. Dietele noastre sunt prea complexe pentru a fi siguri cu exactitate de ceea ce afectează copilul.


Unor bebeluşi le e foame, chiar dacă au câştigat bine în greutate. Aceasta se poate întâmpla din mai multe motive, unele menţionate mai devreme. Un mod prin care bebeluşului îi este foame, dar a crescut bine în greutate, este limitarea meselor, de exemplu, copilul este hrănit 10 sau 20 de minute la fiecare sân. Dacă aveţi lapte mult, copilul poate creştere în greutate bine şi încă îi mai poate fi foame. Deci, nu se limitează alăptările.

Aveţi răbdare, de obicei, problema are soluţii. Formula de lapte praf nu este răspunsul, dar, din cauza curgerii ei mai regulate, unii copii fac progrese. Dar formula de lapte praf nu este lapte matern şi alăptarea înseamnă mult mai mult decât lapte matern. Chiar dacă nimic nu merge, timpul, de obicei, ajută. Zilele şi nopţile pot părea veşnice, dar săptămâna va zbura!

Alaptarea bebelusului

Folosirea exclusivă, în primele luni de viaţă, a laptelui uman este ceea ce se numeşte alimentaţie naturală. Laptele mamei este alimentul ideal pentru sugar în primele 4 (6) luni de viaţă.

Laptele de mamă este cel mai bun aliment al sugarului de vârstă fragedă, permiţând o adaptare deplină la viaţa extrauterină. în viaţa intrauterină, copilul este hrănit prin sângele mamei.

După naştere, copilul se hrăneşte în mod independent, în care scop încep să fie secretaţi fermenţii digestivi din stomac şi intestin, dar puterea lor este încă slabă. Numai cu încetul, în cursul lunilor următoare, sucul gastric şi secreţiile intestinale încep să fie suficiente şi digestia se poate desfăşura în mod normal şi cu alte alimente decât laptele mamei.


Laptele matern este alimentul cel mai bine suportat de sugar, este propriu speciei umane, se digeră uşor, este lipsit de microbi, conţine vitaminele necesare, anticorpi (substanţe cu acţiune antimicrobiană) şi fermenţi care ajută digestia. în cazuri speciale nou-născutul poate fi hrănit cu lapte de vacă, dar acest aliment are multe inconveniente: este un lapte cu o compoziţie nepotrivită pentru sugar, fiind destinat altei specii animale; se infectează lesne cu microbi care se înmulţesc foarte repede, în special vara, dacă nu este păstrat în condiţii corespunzătoare; prin fierbere pierde fermenţii şi vitaminele. Astfel de copii vor primi de aceea un produs dietetic recomandat de medic: lapte praf integral sau unul din produsele menţionate mai departe.

Femeia care alăptează se reface mai uşor după naştere decât cea care nu alăptează, se leagă mai mult de copil, este mai calmă şi are sentimentul datoriei împlinite. Dar mai important este faptul că sugarul hrănit la sân se dezvoltă mult mai bine. Un copil hrănit la sân nu suferă de infecţii intestinale de origine alimentară.

În primele 5 —6 zile după naştere, mama secretă un lapte care are ceva din serul sangvin pe care îl primea fătul în uter şi care se numeşte colostru, iar popular horastră sau colastră. Are culoare galbenă, este translucid. Bogat în proteine (mai ales lactalbumine), săruri minerale şi substanţe imunizante, este relativ sărac în lactoză, grăsimi. Asigură echilibrarea organismului şi
datorită conţinutului de săruri minerale, exercită o acţiune laxativă, necesară în primele 24 de ore după naştere. Colostrul este cel mai potrivit aliment pentru primele zile de viaţă. Secreţia de colostru durează circa 5 zile; face loc (alte 5 zile) laptelui de tranziţie.

Compoziţia laptelui de femeie variază în legătură cu perioada lactaţiei şi cu ora din zi. Compoziţia variază chiar în cursul aceluiaşi supt: prima parte este mai săracă în grăsimi decât laptele de la sfârşitul suptului. Cantitatea de lapte secretat în 24 de ore depinde şi de vigoarea cu care suge copilul. Faptul că laptele mamei este cel mai bun aliment pentru sugar este demonstrat în mod riguros şi de faptul că sugarii hrăniţi la sân se dezvoltă normal, au pielea roz-catifelată, cu un strat celulo-adipos tare, nu au tulburări gastrointestinale şi se îmbolnăvesc mult mai rar decât cei hrăniţi artificial. O mamă care şi-a dorit copilul şi-l iubeşte trebuie s-o dovedească, hrănindu-l la sân!

Curând după naştere, unele mame nu au destul lapte. Ele nu trebuie să-şi piardă răbdarea, ci să-şi pună copilul la fiecare 3 ore la sân, deoarece suptul este stimulentul cel mai bun pentru secreţia lactată. Secreţia lactată nu este abundentă la început; unele mame au puţin lapte în primele 2 —3 săptămâni, pentru ca apoi cantitatea să crească corespunzător, iar alte .mame au o cantitate mare de la început (furia laptelui) şi sânii sunt dureroşi. Dacă mama observă că copilul nu a supt cantitatea necesară, udă mai rar cârpele, este agitat, nu doarme, plânge (uneori este mai somnolent), nu creşte în greutate, se va adresa medicului.

Copilul se naşte cu deprinderea de a suge. Din primele clipe de viaţă se remarcă mişcările de supt ale copilului. De aceea este bine ca sugarul să primească laptele matern direct de la sân. Dacă îi vom da laptele mamei cu linguriţa sau cana, mama va pierde mai curând laptele şi apar pericolele contaminării laptelui cu microbi.

Primul supt va fi la 6 —12 (24) de ore de la naştere (în funcţie de starea copilului şi a mamei). In primele ore se dau la fiecare 2 —3 ore câte 2 —3 linguriţe de apă fiartă şi răcită, zaharată 5%. Prima punere la sân trebuie făcută cu răbdare, deoarece copilul are o uşoară toropeală după naştere şi oricum este... la primul supt.

Înainte de a pune copilul la piept, mama va trebui să-şi facă toaleta sinului şi a mâinilor: se va spăla pe mâini cu apă şi săpun, după care va şterge sfârcul şi pielea din jurul mamelonului cu apă fiartă şi răcită. Nu se va folosi soluţia de acid boric, care este toxică pentru copil şi de altfel, şi ineficace.

Toaleta mâinilor şi sinului trebuie făcută cu regularitate la fiecare masă. Când mama se poate ridica din pat va alăpta copilul şezând comod pe un scaun, bine rezemată de speteaza acestuia şi sprijinindu-şi ambele picioare pe un scăunel mic, sau numai piciorul drept atunci când alăptează din sânul drept, sau stângul, când alăptează din cel stâng. Dacă mama stă incomod, oboseşte curând şi uneori ia copilul prea repede de la piept. După ce schimbă rufăria copilului, îşi spală mâinile şi sânul, culcă copilul pe genunchi şi îl susţine cu mâna de-a lungul spatelui, capul copilului fiind aşezat în plică cotului mamei; apoi ia sânul între degetele mijlociu şi arătător, mulge câteva picături de lapte şi introduce mamelonul în gura copilului apăsând uşor sânul şi supraveghind ca sugarul să poată respira în timpul suptului

Durata şi orarul supturilor.

Primele supturi nu vor depăşi 5 —10 minute, deoarece cantitatea de colostru este mică, mameloanele trebuie protejate de fisuri şi copilul nu are putere să sugă. După câteva zile copilul se obişnuieşte să sugă şi trage laptele cu putere; se instalează şi secreţia lactată a mamei, de aceea, durata suptului poate fi prelungită până la 15 —20 de minute. Accentuăm că durata suptului nu va fi niciodată prelungită peste 15—20 de minute.

La sfârşit, sugarul va fi ridicat vertical şi sprijinit de pieptul mamei, provocându-i-se eructaţia (eliminarea aerului înghiţit în timpul suptului), prin mici lovituri cu palma pe spate, între omoplaţi. La început şi în maternitate nou-născuţii normali sunt puşi de obicei la sân la fiecare 3 ore: 6, 9,12,15,18 şi 21 (eventual şi 24). La unele maternităţi se foloseşte de la început programul de 5 mese în 24 de ore: 6,10, 14, 18, 22. Prematurii primesc 7—(10) supturi, la aproximativ 2 —(3) ore, în raport cu indicaţiile medicului.

Copiii născuţi la termen, cu greutate normală şi care cresc normal în greutate pot fi trecuţi foarte curând (între 4 şi 6 săptămâni) la 5 supturi în 24 de ore: 6,10,14, 18, 22. Este de dorit ca sugarul să nu fie trezit din somn pentru a suge, chiar dacă prelungim prin aceasta intervalul ca să sugă. în felul acesta suge mai puternic şi, fiind sătul, rămâne liniştit după supt, chiar dacă nu doarme.

De fiecare dată, alăptarea se face la un singur sân. De altfel, laptele de la începutul alăptării este mai sărac în grăsimi, deci un sugar care suge de fiecare dată din ambii sâni va primi un lapte mai puţin hrănitor. Când mama are prea puţin lapte, va pune copilul să sugă de fiecare dată de la ambii sâni. Dacă, dimpotrivă, laptele este în cantitate prea mare, cantitatea care a rămas după ce a mâncat copilul se va extrage prin muls până la ultima picătură, pentru a menţine în continuare secreţia lactată. Există în prezent şi tendinţa ca alăptarea sugarului să devină dintr-o problemă tehnică rigidă — un act natural, supus legilor naturii. Unii specialişti recomandă o alimentaţie „liberală", alimentaţia „ad libitum" (cât vrea).

Toţi sugarii normali au tendinţa să dezvolte „obiceiul" de a deveni periodic înfometaţi; pot fi ajutaţi, dar răspunsul la întrebarea „cât de mult şi cât de des să mănânce" poate fi rezolvat în favoarea perceperii saţietăţii (saturării) sugarului.

Alimentaţia „ad libitum" nu dăunează nutriţiei sugarului şi nici părinţilor; părinţii trebuie încurajaţi, pe măsură ce capătă
experienţă, să permită sugarului un aport de lapte matern „ad libitum".

Sugarii normali tind să-şi mărească spontan intervalul între supturi,
pe măsură ce cresc:

- în primele 7—(10) zile, preferă 6—8 (chiar 10) supturi în 24 de ore, la intervale neregulate

-sugarii în greutate de 3 200—3 500 g au nevoie, de obicei, de 6—7 prânzuri în 24 de ore, la aproximativ 3 ore interval;

- majoritatea sugarilor de 4 000—4 500 g se mulţumesc cu 5 prânzuri în 24 de ore, la circa 4 ore interval;

- majoritatea sugarilor nu mai au nevoie de suptul de noapte la (1 1/2) —2—(3) luni; de aceea mama va suprima masa de noapte imediat ce este posibil;

- mama va favoriza tendinţa naturală de mărire a intervalului dintre
supturi; nu se va hrăni sugarul ori de câte ori se trezeşte.

Pe măsură ce sugarul creşte şi capacitatea lui de comunicare cu mama se îmbogăţeşte se poate încerca trecerea neforţată la un program de alimen¬taţie la sân „mai rigid", mai potrivit atât pentru sugar, cât şi pentru mamă şi familie. Aceasta se realizează uşor la vârsta de (2) —3 —(4) luni, iar dacă tentativa reuşeşte, liniştea mamei, mai puţin solicitată, se va răsfrânge pozitiv asupra stării sugarului.

In cazul în care o mamă nu poate „descifra" ritmul foamei sugarului ei, sau nu se poate adapta la variaţiile apetitului copilului (inclusiv datorită ocupaţiilor sale) sau nu se simte în siguranţă cu o schemă „liberală" de alimentaţie, sau în cazul sugarilor care sunt de la 3 luni într-o creşă, se poate institui schema regulată de alimentaţie naturală a sugarului.

Oricare ar fi schema după care este alimentat sugarul la sân, trebuie evitate atât carenţa, cât şi excesul.

Alimentarea prea frecventă (cu excepţia primelor 1 —2 săptămâni de viaţă) poate să ducă la supralicitarea digestiei, cu consecinţele ei: nervozitate, somn superficial şi/sau întrerupt, colici, scaune prea frecvente, prea lichide, creş¬tere excesivă în greutate (peste 40 g pe zi în medie — adică peste 1 200 g pe lună); creşterea se poate chiar încetini uneori.

Creşterea normală în greutate dovedeşte că sugarul îşi primeşte cantitatea necesară de lapte. Atunci când se bănuieşte o creştere insuficientă a greutăţii, se poate face şi proba suptului; se cântăreşte copilul, timp de 24 de ore, înainte şi după fiecare supt, făcându-se diferenţele dintre greutatea copilului înainte de supt şi cea după supt; adunând cantităţile de lapte primite de copil la toate supturile din 24 de ore aflăm cantitatea globală de lapte primită de copil în cele 24 de ore.

Cantitatea de lapte care trebuie să o primească un sugar în 24 de ore depinde de vârsta şi greutatea lui. Orientativ vom arăta că un copil în a 3-a zi va suge 140 —180 grame; în a 4-a zi 240 — 280 grame; la 2 săptămâni circa 500 grame; la o lună 600 —650 grame; la 2 luni 700 —750 grame; la 3 luni 850 —900 grame. Sau, folosind o formulă simplă şi practică, mai putem spune şi astfel: copilul de 2 —6 săptămâni suge o cantitate de lapte egală cu 1/5 din greutatea lui; de la 6 săptămâni la 4 luni, circa 1/6 din greutate; de la 4 la 6 luni, aproximativ 1/7 din greutatea lui. Conform altei formule, copilul suge zilnic câte 150 g lapte pe fiecare kilogram de greutate a corpului, cantitate repartizată în cele 5 —6 supturi. Cu alte cuvinte, un copil de 5 kilograme suge 750 grame de lapte pe zi.

Cântărirea doar a unuia sau a două supturi pe zi nu este utilă, deoarece cantitatea de lapte diferă mult de la o masă la alta.

Nu toate mamele au lapte suficient; unele nu au avut răbdarea necesară altele au făcut fisuri la mamelon şi de teama durerii nu au lăsat suficient timp copilul la sin, în sfârşit, la altele, secreţia lactată este insuficientă. Pentru prevenirea şi remedierea acestor situaţii mama va bea câte 100—200 ml apă, limonada sau ceai cu 15—30de minute înainte de fiecare supt. Berea şi supele cu făinoase nu stimulează secreţia lactată mai mult decât alte lichide, iar ceapa nu are nici un efect. Unii copii refuză sinul după ce mama a ingerat o cantitate mai mare de ceapă sau varză. Băuturile alcoolice sunt contraindicate mamei, deoarece alcoolul trece în lapte şi poate provoca sugarului o intoxicaţie deosebit de gravă.

Igiena alimentară a mamei care alăptează.

Cu acest prilej amintim că alimentaţia mamei este cea obişnuită, la care se adaugă 1/2—3/4 litru de lapte, iaurt şi obligatoriu legume sub formă de salate sau fierte (cu unt, ulei, smântână), ca şi fructe proaspete. Cu excepţiile arătate, nu există alimente care să dăuneze copilului, dacă sunt bine tolerate de mamă. Pentru sănătatea ei şi a copilului pe care-1 alăptează, mama are nevoie de vitamine în cantităţi mai mari, care pot fi acoperite prin Viplex (2—3 drajeuri pe zi) sau polivitamine (6 —8 drajeuri pe zi), în tot cursul alăptării.

Este de dorit ca femeile care alăptează să ia cât mai puţine medicamente şi cât mai rar, pentru că unele trec în lapte şi deci la copil.

Alcoolul realizează în lapte aceleaşi niveluri ca în sânge, prin urmare băuturile alcoolice (chiar cele slabe ca berea sau vinul) sunt interzise, ca şi fumatul de altfel. Femeia poate să bea 1—2 cafele mici pe zi; cantităţi mici de cafeina trec în lapte şi excesul de cafea provoacă agitaţie sugarului (Pepsi, Coca-Cola conţin cafeina!).

Mama care alăptează poate să ia în 24 de ore din proprie iniţiativă şi dacă este evident necesar, în total 1 —2 comprimate din următoarele medicamente: antinevralgic, fasconal, acid acetilsalicilic. Medicul este cel îndreptăţit să prescrie alte medicamente care sunt necesare. Menţionăm că sulfamidele (inclusiv biseptol) sunt contraindicate, cel puţin în cursul primelor două săptămâni ale alăptării. Tetraciclină realizează (ca şi alcoolul) aceleaşi concentraţii în lapte, ca şi în sângele mamei; nu este de aceea recomandată, pentru că se depune în smalţul dentar al sugarului, deci dinţii vor fi galbeni (şi mai fragili, potrivit unor păreri).

Subliniem că cel mai bun stimulent pentru secreţia lactată rămâne suptul copilului. In general, 90% din femei sunt capabile să-şi alăpteze (cel puţin parţial) copilul.

Dacă cu toate eforturile depuse (sub control medical), cantitatea de lapte rămâne insuficientă şi pentru a preîntâmpina distrofierea copilului, mama trebuie să se adreseze medicului pentru a fi îndrumată şi în privinţa completării alimentaţiei. Pentru a nu-şi înţărca prea devreme copilul, mama să nu ofere sugarului lapte cu ajutorul biberonului, căci copilul va opta repede pentru biberon, deoarece laptele de vacă sau praf la care s-a adăugat zahăr, făină, este mult mai gustos decât laptele de mamă şi sugarul depune un efort mai mic decât la supt. Pentru ca sugarul să nu refuze sânul (deci să nu se înţarce prematur) recomandăm alimentaţia cu linguriţa, pe care sugarii o deprind de obicei lesne, mai ales dacă li s-a administrat în prealabil ceaiul tot cu linguriţa.

Durata alimentaţiei naturale. Toate opiniile sunt concordante: superioritatea ei este de necontestat în primele 3 luni de viaţă ale sugarului. Apoi fie că începe alimentaţia mixtă, fie că începe diversificarea, este foarte util ca alăptarea să continue până la 6 luni şi sugarii pot (trebuie) să fie înţărcaţi la 6 şi cel mai târziu până la 9 luni.

Mama, dupa nastere

Nasterea copilului este un moment vital �n viata unui cuplu, care determina schimbari majore importante si uneori noi deprinderi, pentru care este nevoie de rabdare, buna dispozitie si ordine.
Durerea celor noua luni de sarcina, precum si perioada care urmeaza pot fi marcate de o oarecare tensiune psihica datorata, �n principal, schimbarilor hormonale care urmeaza nasterii.
Etapa emotionala cea mai obisnuita pe care o traverseaza mama, dupa bucuria si entuziasmul nasterii copilului, este melancolia si instabilitatea psihica.
Pentru a risipi panica mamelor care trec prin astfel de stari si poate mai mult pentru a-i linisti si pe cei din jur, familie sau prieteni, ca starile post-nastere sunt normale, profesor doctor Gabriel Banceanu, directorul Maternitatii Polizu, explica comportarea mamei dupa nastere.

De stiut, pentru �nceput

Factorii care intervin �n aceasta perioada plina de sentimente contradictorii, caracterizata ca fiind o stare de depresie a lauzei, sunt personalitatea mamei, schimbarile hormonale acute, privarea de somn, oboseala exagerata si lipsita de ajutor si de sprijin din partea celor din jur.

Dupa entuziasm, vine depresia

Fenomenul de depresie a lauzei se �nt�lneste la un numar foarte mare de femei si dureaza aproximativ o luna. Se manifesta prin oboseala, insomnie si descarcari violente de pl�ns, enervare, lipsa poftei de m�ncare, frica si lipsa �ncrederii �n sine, stres si contestarea propriei capacitati de a face fata cerintelor noului rol de mama, nelinistea ca nu mai este atragatoare, fapt care este trait ca un insucces personal.
O mama care sufera de depresie da o importanta exagerata oricarui fleac, se simte incapabila sa aiba grija de ea �nsasi, se considera vinovata, poate fi deznadajduita si �ncapat�nata: toate acestea se pot rasfr�nge si �n purtarea ei cu nou -nascutul.
Pentru numeroase femei, �n special cele care dedica o parte importanta a vietii lor carierei profesionale, perioada de dupa nastere poate sa aduca o criza a identitatii si a autoaprecierii.
Medicul spune ca este normal sa va simtiti obosita si �ng�ndurata. Daca stressul este puternic si tensiunea mare, consultati mediul si cautati modalitati naturale pentru a combate insomnia si alte neajunsuri. Exista retete pe bazade elemente naturale, cum ar fi plantele, care ajuta la recuperarea energiei, dar si calmeazasi relaxeaza.
- Daca aveti posibilitatea sa ramaneti acasa pentru o perioada suficient de mare p�na va �ntoarceti la serviciu, profitati de situatie, pentru ca aveti nevoie de liniste si de odihna.
- Dedicati-va timp si aveti grija de dumneavostra. Faceti gimnastica, urmarind exercitii speciale pentru perioada de lauzie. Bucurati-va de un masaj. Va va ajuta sa va simtiti frumoasa si mai atragatoare, sa va recapatati rapid forma dinainte de sarcina.
- Nu exista nici un motiv sa va petreceti timpul cu diferite persoane sau sa acceptati vizite, daca aceste lucruri va obosesc. Explicati politicos ca sunteti ocupata: obligatiile dumneavoastra sunt deja numerose.
- Impartiti greutatile si responsabilitatile casei cu partenerul dumneavoastra. De asemenea, puteti sa apelati la ajutorul rudelor, al prietenilor pentru rezolvarea treburilor casnice.
- Alimentati-va corect, fara exagerari. Consumati o cantitate mare de apa, ceai, compot fara zahar, sucuri naturale. Odihna va va ajuta sa depasiti lipsa poftei de m�ncare.
- Alaptarea si secretia hormonilor care o determina va ajuta sa va relaxati. Alaptarea este �n beneficiul dumneavoastra.
- Incercati sa speculati somnul nou-nascutului ca sa va odihniti. Treburile pot sa astepte, dumneavoastra nu.

Evolutia fiziologica

Ginecologul recomanda mamei solutii pentru orice problema care o preocupa, durere sau neliniste, �ndrum�nd-o �n privinta anticonceptionalelelor si planificarea familiala.
De obicei, la sase saptam�ni dupa nastere este necesar un control medical al mamei, care cuprinde analiza s�ngelui si a urinei, controlul tensiunii arteriale si un control ginecologic.
Prima menstruatie, posibil la sase saptamani dupa nastere, este mai abundenta si dureaza mai mult dec�t de obicei cazul mamelor care alapteaza, poate sa apara la sf�rsitul perioadei de alaptare.
Cusaturile, daca exista, �ntind pielea si dor �n primele zile. �ntr-o saptam�na �nsa, firele se absorb sau se scot. Aceste zone trebuie pastrate �ntotdeauna curate, prin spalare cu apa calduta, pentru a evita o eventuala infectie.
Dupa nastere, dintii sunt predispusi la atacul cariilor si unghiile devin fragile pentru ca, �n perioada sarcinii, organismul transmite fatului cea mai mare cantitate de calciu. Perierea dintilor dupa fiecare masa si consultarea curenta a stomatologului va vor asigura sanatatea dentara si un z�mbet frumos si stralucitor.

Viata sexuala � dupa nastere

Eventuala indiferenta (daca poate fi numita astfel) este un fenomen absolut normal si are o explicatie logica. �n organismul femeii exista �nainte de nastere doua grupe de hormoni, maternali si sexuali. �n timpul graviditatii, hormonii sexuali predomina fata de cei maternali.
�n schimb, dupa nastere, hormonii maternali predomina si dorinta mamei de a avea contact sexual se reduce.
Acest raport �ntre hormoni este provizoriu, situatia revenind la nivelurile dinainte de sarcina.
De regula, dupa sase saptam�ni de la nastere, perechea �si poate relua viata sexuala. Adeseori, vaginul este mai uscat dec�t �nainte, fapt care poate fi ameliorat prin folosirea unei creme.

Nu uitati

Starea psihica si fizica sunt cele care determina momentul �n care se poate re�ncepe viata sexuala, dupa nastere.
Este indicat sa va sfatuiti cu partenerul de viata. Spuneti-i ce simtiti, cereti �ntelegerea si ajutorul lui.
Copilul nu trebuie sa fie un motiv si nici o ocazie de neplaceri si de ne�ntelegeri. Nici o relatie si nici o casnicie nu �nceteaza sa existe si sa evolueze odata cu nasterea unui copil.
Ginecologul va indica metoda anticonceptionala ce poate fi folosita.
Alaptarea este o metoda anticonceptionala fiziologica daca sunt respectate, �nsa, trei conditii: menstruatia nu a aparut; copilul este alaptat exclusiv (fara apa, ceai, alimente de diversificare), copilul este mai mic de 6-7 luni.

Cum se acordă scorul Apgar

Scorul Apgar reprezintă evaluarea nou-născutului în primele minute de după naştere. Această examinare este foarte importantă, deoarece poate identifica eventuale probleme care îi pot afecta sănătatea copilului.

Evaluarea nou-născutului se efectuează la un minut şi la cinci minute după naştere şi urmăreşte cinci elemente importante: respiraţia, culoarea pielii, bătăile inimii, reflexele şi tonusul muscular. Fiecare primeşte o notă de 0, de 1 sau de 2, astfel, punctajul maxim obţinut este 10. Un scor Apgar de la 7 în sus este considerat normal, cel situat între 4 şi 6 indică nevoia de oxigen a copilului pentru a fi ajutat să respire, iar bebeluşii care obţin un scor între 0 şi 3 necesită manevre intense pentru reanimare. Iată care sunt criteriile de evaluare a nou-născutului!


Culoarea pielii

Roz - 2
Corpul roz iar extremităţile albăstrui-1
Palid, albastru-0

Bătăile inimii

Peste 100/minut -2
Sub 100/minut - 1
Absente-0

Respiraţia

Normală, plâns-2
Slabă, neregulată-1
Absentă-0

Tonusul muscular

Mişcări vioaie-2
Mişcări numai ale extremităţilor-1
Absent-0

Reflexele

Tuse, strănut-2
Grimase- 1
Niciun răspuns-0


Bine de ştiut!

- cei mai mulţi copii primesc nota 9 din cauza faptului că, în primul minut de la naştere, extremităţile sunt violacee, nu roz
- scorul Apgar poate fi influenţat de unele suferinţe antenatale, precum scăderea fluxului sanguin la nivelul fătului; acest flux poate fi afectat şi de un travaliu mai dificil
- copiii care obţin un scor mai mic de 6 pot dezvolta unele tulburări neurologice, de aceea este bine să fie monitorizaţi de medic

Tot ce trebuie să ştii despre celulele stem

Ca viitor părinte, eşti preocupat de sănătatea copilului tău încă dinainte de naşterea lui. Din fericire, acum poţi să-i oferi o asigurare medicală nepreţuită: celulele stem. Află ce sunt acestea şi ce avantaje au.

Ai auzit tot mai des în ultima perioadă despre celulele stem şi despre posibilitatea de a trata cu ajutorul lor o mulţime de boli. Astfel de celule se pot transforma în orice celulă din organism şi se găsesc în număr mare în corpul nou‑născuţilor, dar sunt prezente şi la adulţi (în număr mai mic), în măduva spinării.

La naştere, se pot recolta din sângele aflat în cordonul ombilical şi pot fi păstrate în bănci speciale, la rece. În cazul în care copilul va face o boală a sângelui (cum este leucemia), i se poate face un transplant cu aceste celule, care le vor înlocui pe cele bolnave.

În viitor, se pare că vor putea fi tratate cu ajutorul celulelor stem şi afecţiuni precum diabetul zaharat de tip I, Alzheimerul şi unele tipuri de cancer. Desigur, nimeni nu vrea să se gândească la ce este mai rău.

Însă, în situaţia nefericită în care s‑ar ivi astfel de probleme de sănătate, celulele stem sunt salvarea pe care i-o poţi oferi copilului tău.

Niciun risc pentru mamă şi făt

Recoltarea de celule stem este posibilă fie că naşti normal, fie prin cezariană. Cel mai potrivit moment pentru a lua legătura cu banca de celule stem este cel târziu luna a şaptea de sarcină. Mai întâi, trebuie să te asiguri că firma pe care ai ales-o este autorizată de Agenţia Naţională de Transplant.

Recoltarea celulelor stem este o procedură care nu durează mai mult de 30 de secunde, de acest lucru ocupându-se medicul care asistă naşterea. Recoltarea este nedureroasă şi nu prezintă niciun risc pentru mamă sau pentru făt. Se recoltează maximum 200 ml de sânge din placentă şi din cordonul ombilical.

Mostra de sânge este analizată, pentru a vedea dacă a fost contaminată, şi apoi procesată pentru a fi îngheţată. După câteva săptămâni, părinţii vor primi un buletin de analize, care va include şi numărul celulelor stem. Mostra de sânge va fi stocată în bănci, fie din România, fie de peste hotare.


Pot fi păstrate pe viaţă

Celulele stem se pot păstra tot restul vieţii sau, evident, până atunci când este nevoie de ele. De obicei, sângele recoltat la naştere conţine suficiente celule stem pentru un transplant.

Cele mai multe bănci de celule stem se ocupă şi de transportul în condiţii speciale a acestora la spitalul unde va avea loc transplantul, chiar şi în străinătate. Celulele stem pot fi folosite şi la un transplant făcut unui membru al familiei, cu care copilul este compatibil.

Cât vei plăti?
Iată preţurile câtorva firme de celule stem din ţara noastră:

*Cord Blood Center. Pentru procesarea, validarea şi transportul celulelor stem, se achită suma de 3.270 de lei, iar taxa de depozitare anuală este de 140 de lei.

* Stem Health Unirea. Recoltarea, setul de colectare şi stocarea celulelor stem timp de 20 de ani costă echivalentul în lei a 1.500 de euro.

*Biogenis. Tariful de bază este de 3.452 de lei.

*Cryo-Save. Setul de colectare, recoltarea, transportul, procesarea sângelui şi stocarea pe 20 de ani costă 1.850 de euro.

*Stem Sure. Costul total pentru recoltare, transport, calificare şi prelucrare este de 850 de euro, la care se adaugă o taxă anuală de stocare de 70 de euro+TVA.

Nu arunca dinţii de lapte! Conţin celule stem
Banalii dinţi de lapte pot fi folosiţi pentru recoltarea de celule stem. Acestea pot fi utilizate doar în beneficiul persoanei de la care se obţin, pentru tratarea unor afecţiuni dentare, pentru refacerea ţesutului osos (fracturi, artrite, reabilitarea cartilajului şi tendoanelor), dar şi pentru rezolvarea unor probleme cardiace.

Procedura este în curs de autorizare în România, potrivit reprezentanţilor Agenţiei Naţionale de Transplant. Celulele stem se pot obţine şi din molarii de minte şi din dinţii maturi, din grăsime şi, în cantităţi mai mari, din cordonul ombilical.

Când şi de ce trebuie să faci ecografie

Ecografia este esenţială pe tot parcursul celor nouă luni, pentru a te asigura că sarcina merge bine şi că bebeluşul este sănătos. Află când şi de ce trebuie să mergi la medic pentru această procedură.

Prima ecografie este, cu siguranţă, una mult aşteptată! Nu există o regulă strictă legată de numărul ecografiilor care trebuie făcute în timpul sarcinii, medicii recomandând trei, una în fiecare trimestru.

Este bine ca prima să fie efectuată cât mai devreme, încă din primele săptămâni de sarcină. Deci, imediat după ce testul de sarcină a ieşit pozitiv, fă-ţi o programare la medicul ginecolog pentru a primi confirmarea.

Ecografia de depistare

Confirmă sarcina. Exclude posibilitatea de a avea o sarcină extrauterină.Stabileşte vârsta fătului şi data naşterii.

La 11 - 14 săptămâni

Se fac unele măsurători, care pot arăta dacă există riscul unor posibile malformaţii, precum sindromul Down. În cazul celei mai mici suspiciuni, medicul îţi poate cere să faci unele analize suplimentare, precum amniocenteza.

La 18 - 20 săptămâni

Ecografia poate arăta prezenţa sau absenţa malformaţiilor.

Acum se confirmă cu certitudine sarcinile multiple.

Se apreciază ritmul de creştere, dimensiunile şi poziţia fătului.

De asemenea, se stabileşte sexul copilului.

Se măsoară bătăile inimii şi se poate detecta o eventuală afecţiune cardiacă.

Se verifică data probabilă a naşterii.

La 32 de săptămâni

Se estimează greutatea şi dimensiunile fătului.

Se evaluează poziţia lui, a cordonului ombilical şi cantitatea de lichid amniotic.

Se pot observa şi unele anomalii apărute tardiv.

Ultima ecografie (înainte de naştere)

Se verifică starea de sănătate a fătului şi se determină greutatea acestuia.

Se apreciază poziţia lui. În cazul în care nu este cea potrivită pentru naştere, medicul poate decide să naşti prin cezariană.

Se monitorizează mişcările şi respiraţia fătului, precum şi cantitatea de lichid amniotic.

Cât costă

La multe cabinete, preţul ecografiei 2D este inclus în preţul consultaţiei. Dacă este plătită separat, poate costa de la 45 la 120 de lei, în funcţie de cabinet. O ecografie 3D are preţul aproximativ de 150 de lei, iar una 4D costă în jur de 300 de lei.

Situaţii de excepţie

Mai există situaţii de urgenţă, atunci când gravida acuză dureri de burtă sau are sângerare vaginală, cazuri în care se fac ecografii de urgenţă. Medicul mai poate recomanda ecografii atunci când suspectează creşterea insuficientă a fătului, când există unele malformaţii sau anomalii ale placentei şi ale lichidului amniotic.

Ce opţiuni ai

Ecografia 3D permite efectuarea unor măsurători exacte. Ecografia 4D prezintă imagini în mişcare, în timp real, putând depista unele anomalii, precum cele cardiace. Totodată, acestea pot arăta mişcările fătului în uter.

Nu sunt necesare pregătiri speciale

Ecografia este o procedură nedureroasă şi nu necesită o pregătire specială. Uneori se indică un consum mare de lichide înainte de testare. O ecografie durează între 30 şi 45 de minute.

Analizele din timpul sarcinii

Daca ai aflat ca esti insarcinata e recomandat sa te gandesti la ce analize vei face in timpul sarcinii. Indiferent daca este vorba de o sarcina normala sau de una cu probleme, orice viitoare mama trebuie sa faca o serie de analize.

Analize in trimestrul I de sarcina
-ecografie confirmare sarcina

Analize uzuale
- hemoleucograma
- glicemia
- calcemia
- transaminaze
- ceativina
- ureea sanguina
- colesterolimie
- trigliceride
- coagulograma
- grup sanguin
- RH-ul
- sumarul de urina
- urocultura
- antibiograma
- HIV
- serologia si sifisului
- anticorpii
- serologia hepatitelor B si C

Analize in trimestrul II de sarcina
- glucoze din sange
- ecografia morfofetala

Analize in trimestrul III de sarcina
- ecografie
- analizele uzuale (ca in primul semestru)
- teste ginecologice

Pe langa toate aceste analize mai sunt si alte teste cum ar fi:
Examenul cu ultrasunete
Este unul dintre cele mai sigure teste recomandate femeilor gravide. Acest tip de examen monitorizeaza cresterea bebelusului si starea organelor lui interne.

Medicul afla daca fatul se dezvolta normal, ii afla starea de sanatate si poate preconiza eventualele probleme in dezvoltarea acestuia.

Testul fetal non-stres
Monitorizeaza bataile inimii la fat si miscarile acestuia.

Triplul test si amniocenteza

Ce presupune si cand se fac, triplul test si amniocenteza?

Triplul test reprezinta o importanta investigatie noninvaziva in vederea identificarii eventualelor anomali genetice, fiind efectuat ca test screening, indicat gravidelor intre 14-21 saptamani de gestatie (mai sigur 15-20 sapt). In cadrul acestui test se dozeaza concentratia sangvina la mama a 3 markeri: alfa-fetoproteina (AFP), beta-gonadotropina corionica umana (beta-hCG) si un tip de estrogen (estriolul neconjugat sau uE3). Cu ajutorul acestui test se poate determina riscul de: defecte de tub neural, sindrom Down sau sindrom Edwards. Integrarea datelor obtinute cu datele rezultate in urma ultimei ecografii si cateva date referitoare la mama alcatuiesc triplu test integrat cu o valoare predictiva mai mare. De regula in defecte de tub neural creste AFP, in sindromul Down - creste nivelul hCG si scad nivelurile de AFP si uE3, iar in sindromul Edward - scad toti cei 3 markeri. Fiind doar un test screening, valorile obtinute sunt doar orientative: in cazul unor valori modificate se vor recomanda in continuare alte teste diagnostice invazive (amniocenteza).

Amniocenteza consta in prelevarea de lichid amniotic din burtica femeii gravide cu scopul de a analiza acest lichid. Spre deosebire de triplu test care reprezenta un test screening noninvaziv, amniocenteza reprezinta un test invagiv si ca atare are nevoie de indicatie pentru a fi efectuat. Chiar daca cel mai frecvent amniocenteza se efectueaza intre saptamana 16-18, ea poate fi efectuata oricand dupa saptamana 26 de viata intrauterina. Amniocenteza permite analizarea celulelor fetale descuamate in lichidul amniotic si insusi acest lichid, ceea ce poate pune in evidenta eventuale anomalii fetale. Studiul celulelor fetale permite, pe de o parte, cercetarea anomaliilor cromozomiale (sindromul Turner, trisomia 21) prin stabilirea hartii cromozomiale a fatului (cariotip) si, pe de alta parte, cercetarea unor afectiuni ereditare prin studiul ADN-ului. Studiul lichidului amniotic permite dozarea mai multor elemente a caror existenta in cantitate anormala poate traduce unele patologii fetale (spina-bifida si malformatie care lasa deschis tubul neural, mucoviscidioza etc.). Studiul acestuia permite, de asemenea, sa se puna diagnosticul unor boli infectioase transmisibile de la mama la fat. Se pot, in sfarsit, prevedea riscurile bolii membranelor hialine (sindrom de deficienta respiratorie observat la copiii deosebit de prematuri), studiind unele din componentele acestui lichid. Prelevarea este efectuata, sub anestezie locala si sub control ecografic, cu ajutorul unui ac introdus prin peretele abdominal pana in uter. Cantitatea de lichid prelevata variaza intre 10 si 40 mililitri. Aceasta operatie permite, de asemenea, injectarea de medicamente in cavitatea amniotica, astfel fiind posibil tratamentul precoce al copilului in utero. Amniocenteza se practica in mediu spitalicesc sau la ginecolog; ea nu dureaza decat cateva minute. Dupa prelevare este indicata putina odihna, precum si absenta unei activitati fizice intense timp de 1-2 zile.

luni, 24 ianuarie 2011

Bebe la varsta de 12 luni

Evolutie
In ultimile luni copilul s-a pregatit sa mearga si ar trebui sa mearga in urmatoarele zile sau saptamani. Daca acest lucru nu se intampla in cazul copilului dumneavoastra, nu intrati in panica. Se spune ca un copil nu se dezvolta normal daca nu merge pana la varsta de 20 de luni.
Este posibil ca sugarului sa ii fie inca frica sa mearga singur si prefera sa fie tinut de mana sau sa se sprijine de mobila. Daca merge singur si cade nu va panicati, el trebuie sa invete sa mearga singur, chiar daca la inceput nu isi poate tine echilibru si cade.
Invatatul mersului necesita mult efort din partea copilului, prin urmare stagneaza la alte achizitii, inclusiv cea a limbajului. Unii copii spun "mama" si "tata". Bebelusul intelege deja cuvinte ca "pa", "la revedere", "bravo"," multumesc" . Copilul prinde o jucarie intre degetul mare si index. La varsta de 12 luni bebelusul arata un interes sporit pentru jocuri, apuca a treia jucarie tinandu-le pe celalte.
In fiecare zi incearca sa reproduca ceea ce vede ca fac cei din jurul sau, face gestul de "pa" si "bravo", face unele lucruri simple la cerere. Puiul tau se poate concentra 5 minute si atunci il vei vedea cum analizeaza foarte atent diverse obiecte sau te asculta cand ii citesti. Puteti incerca sa ii puneti intrebari simple la care va raspunde cu gesturi sau cuvinte, cum ar fi: "Unde sunt pantofii? ", copilul arata spre pantofi cu degetul. Daca este strigat pe nume raspunde.

Sanatate

La varsta de 12 luni se fac urmatoarele vaccinuri:
- DTP care asigura protectie impotriva difteriei, tetanosului si infectiei cu Pertussis
- VPOT- protejeaza impotriva poliomielitei
- vaccin anti-Haemophilis influenzae b(+/-), care protejeaza impotriva meningitei, laringitei, pneumoniei
- vaccin impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei (Priorix)
Aceste vaccinari poate provoca unele reactii minore, cum ar fi febra. Nu va faceti griji, este relativ normal. Acest lucru dovedeste ca organismul reactioneaza la vaccin si dezvolta sistemul imunitar. Asigurati-va ca temperatura nu depaseste 39.5 ° C si dati-i un paracetamol. Vaccinurile, de asemenea ,pot provoca reactii la nivelul pielii. Din nou, nu intrati in panica in cazul in care acestea nu sunt importante si daca nu persista mai mult de cateva zile. Cu toate acestea, unii copii pot avea reactii alergice la anumite componente din vaccin. Daca observati ca bebelusul dumneavoastra dezvolta o eruptie cutanata, are dificultati de respiratie sau frecventa cardiaca mare, adresati-va medicului dumneavoastra.

Alimentatie
Acum copilul poate manca aproape orice ,dieta sa este aproape ca a adultilor. Treptat se obisnuieste sa mestece si nu mai este nevoie sa ii pasati mancarea. La varsta de 1 an bea singur din ceasca. Puiul tau vrea sa manance singur cu lingurita, dar nu nimereste gurita totdeauna.
Mesele sunt in numar de patru, dupa cum urmeaza:
- Dimineata: un biberon de lapte, suc de fructe, un biscuit, cereale sau o bucata de paine
- Pranz: supa de legume cu putin unt si 30 - 50 de grame de carne de pui sau peste sau galbenusul unui ou. Pentru desert: fructe sau produse lactate
- Gustarea: lapte sau amestec de fructe proaspete (alternativ cu masa de pranz), putin suc de fructe si un biscuit
- Seara: supa de legume, produse lactate (branza sau lapte), paine, fructe.

Bebe la varsta de 11 luni

Evolutie
La aceasta varsta cei mai multi copii se pregatesc sa mearga. Copilul la varsta de 10 luni sta bine in pozitia sezut fara sprijin; isi tine bine capul si nu mai are nevoie de sustinerea spatelui. Sugarul stie sa treaca singur din pozitia culcat in cea sezanda. Copilul vrea sa se ridice in picioare , la inceput ajutandu-se de marginea patutului sau ce are la indemana. Fiecare copil se dezvolta in propriul sau ritm, deci nu va panicati daca copilul dumneavoastra nu incepe sa mearga la aceasta varsta.
Daca il tineti de mana copilul merge in picioare fara probleme. Unii parinti prefera sa aleaga un premergator. Acesta ofera o autonomie copilului si ii permite sa descopere lucruri noi. Cu toate acestea trebuie sa fie atenti pentru ca se poate lovi. Asigurati-va ca nu exista nici un obstacol in calea sa si nu are acces la substante periculoase.
La varsta de 11 luni invata sa se catere. Catararea face parte din evolutia psihomotorie a copilului, dar trebuie sa fiti atenti pentru ca aceasta poate fi o sursa de accidente.
Bebelusul comunica mai mult cu cei din jurul sau si incepe sa reproduca cuvinte simple pe care le aude. La varsta de 11 luni unii copii spun "mama" si "tata".El intelege deja cuvinte ca "pa", "la revedere", "bravo"," multumesc" .
In fiecare zi incearca sa reproduca ceea ce vede ca fac cei din jurul sau, face gestul de "pa" si "bravo". Veti vedea ca acesta ii face o placere deosebita. Il intereseaza din ce in ce mai mult detaliile jucariilor. Este bine sa ii arati si sa ii spuneti cum se numesc ochii, gura, nasul papusilor sau animalelor de plus. Cartile il fascineaza si adora sa-i arati poze. Ii place sa se joace alaturi de alti copii, dar nu cu ei Bebelusul apuca intre degete obiecte mici, fiti atenti sa nu le bage in gura.

Alimentatie
Mesele bebelusului sunt doua mese cu biberonul sau alaptare la san si doua mese cu lingurita. La varsta de zece luni copilul tine sigur biberonul ,bea din ceasca daca este ajutat, mananca singur un biscuite.
Mesele bebelusului constau in:
- Dimineata: un biberon de 270 ml cu lapte,eventual cu gris sau alt produs fainos
- Pranz: 200 grame de legume cu un pic de unt si 20-30 grame de carne (pui). Pentru desert: fructe sau produse lactate
- Gustarea: lapte sau amestec de fructe proaspete (alternativ cu masa de pranz) si putin suc de fructe
- Seara: un biberon de 270 ml cu lapte,eventual cu gris sau alt produs fainos sau 150 ml lapte si 90 ml de supa.
Amintiti-va ca este important sa preveniti obezitatea de la o varsta frageda. Obiceiurile alimentare sanatoase insusite devreme de copil asigura o stare buna de sanatate. Deci, nu fortati copilul sa termine tot din farfurie, daca ei nu doresc. De la o varsta timpurie copilul stie cat are nevoie sa manance si nu este nevoie sa il obisnuiti sa manance mai mult.Este bine sa manance patru mese pe zi echilibrate, la ore aproximativ fixe. Evitati bauturile cu zahar, cu exceptia, desigur, a sucului de fructe.Incercati sa il faceti sa guste din toate mancarurile, fara sa-l fortati.

Bebe la varsta de 10 luni

Evolutie
Copilul la varsta de 10 luni sta bine in pozitia sezut fara sprijin; isi tine bine capul si nu mai are nevoie de sustinerea spatelui. Sugarul stie sa treaca singur din pozitia culcat in cea sezanda. Copilul vrea sa se ridice in picioare , la inceput ajutandu-se de marginea patutului sau ce are la indemana. Astfel atunci cand este in patut va incerca sa stea singur in picioare ajutandu-se de barele patutului. Unii copii incep sa se deplaseze tinandu-se de mobilierul din casa. Cu cat va fi mai sigur pe el, cu atat va renunta la manutele care-l ajuta sa se sprijine de mobila. Incearca sa se suie singur pe canapea, fara sa-si puna problema daca se va putea da jos de acolo singurel.
Bebelusul comunica mai mult cu cei din jurul sau si incepe sa reproduca cuvinte simple pe care le aude. La varsta de 10 luni unii copii spun "mama" si "tata".El intelege deja cuvinte ca "pa", "la revedere", "bravo"," multumesc" .
In fiecare zi incearca sa reproduca ceea ce vede ca fac cei din jurul sau, face gestul de "pa" si "bravo". Veti vedea ca acesta ii face o placere deosebita. Il intereseaza din ce in ce mai mult detaliile jucariilor. Este bine sa ii arati si sa ii spuneti cum se numesc ochii, gura, nasul papusilor sau animalelor de plus.
Baia este, de asemenea, un adevarat moment de placere. Ii place sa vada cum curge apa de la robinet, se joaca cu mainile si picioarele in apa si ii place sa umple cu apa mici cupe sau sa se joace cu o sita. Bebelusul cauta jucariile disparute din campul sau vizual, pune sau scoate jucariile din galetusa, intinde jucariile spre alte persoane dar nu le inmaneaza.

Alimentatie
Mesele bebelusului sunt doua mese cu biberonul sau alaptare la san si doua mese cu lingurita. La varsta de zece luni copilul tine sigur biberonul ,bea din ceasca daca este ajutat, mananca singur un biscuite.
Mesele bebelusului constau in:
- Dimineata: un biberon de 240 ml cu lapte,eventual cu gris sau alt produs fainos
- Pranz: 200 grame de legume cu un pic de unt si 20-30 grame de carne (pui). Pentru desert: fructe sau produse lactate
- Gustarea: lapte sau amestec de fructe proaspete (alternativ cu masa de pranz) si putin suc de fructe
- Seara: un biberon de 240 ml cu lapte,eventual cu gris sau alt produs fainos sau 150 ml lapte si 90 ml de supa.
Amintiti-va ca este important sa preveniti obezitatea de la o varsta frageda. Obiceiurile alimentare sanatoase insusite devreme de copil asigura o stare buna de sanatate. Deci, nu fortati copilul sa termine tot din farfurie, daca ei nu doresc. De la o varsta timpurie copilul stie cat are nevoie sa manance si nu este nevoie sa il obisnuiti sa manance mai mult.Este bine sa manance patru mese pe zi echilibrate, la ore aproximativ fixe. Evitati bauturile cu zahar, cu exceptia, desigur, a sucului de fructe.Incercati sa il faceti sa guste din toate mancarurile, fara sa-l fortati.

Bebe la varsta de 9 luni

Evolutie
In aceasta luna, sentimentul de neliniste la separarea de mama continua. Pentru a supravietui acestei perioade nu este nimic mai bun decat sa ii explicati copilului ce se intampla. Daca trebuie sa plecati spuneti-i copilului unde plecati, cat timp si spuneti-i ca veti reveni. Deasemenea, nu il fortati sa mearga cu persoane pe care nu le cunoaste. Timp de cateva saptamani aceasta va fi o amintire urata. Copilul incepe sa inteleaga cuvinte simple si foloseste anumite cuvinte in legatura cu anumite obiecte.
Bebelusul continua, mai mult decat oricand, sa exploreze lumea din jurul sau, dar cu conditia ca aceasta sa ii fie familiara, pentru ca nu ii place ceea ce este necunoscut. Deoarece incepe sa se deplaseze mai usor, munca de "mic detectiv" este mult mai facila. Intr-adevar, unii copii folosesc premergatorul, in timp ce altii descopera mersul in" patru labe". Unii copii se ridica deja in picioare, dar nu are suficienta siguranta de aceea trebuie sprijinit.
Copilul continua sa arunce obiecte sau jucarii, loveste doua jucarii una de alta si muta jucariile dintr-o mana in alta. Cu toate acestea, ii place foarte mult sa se joace "de-a v-ati ascunselea". La varsta de noua luni copilul isi tine bine capul si daca este sta in sezut se apleaca in fata.

Alimentatie

Mesele bebelusului sunt doua mese cu biberonul sau alaptare la san si doua mese cu lingurita. La varsta de noua luni copilul tine sigur biberonul si mananca singur un biscuite. In aceasta luna s-ar putea sa inceapa sa manance legume cu gust mai pronuntat precum telina si conopida.
Mesele bebelusului constau in:
- Dimineata: un biberon de 240 ml cu lapte,eventual cu gris sau alt produs fainos
- Pranz: 200 grame de legume cu un pic de unt si 20-30 grame de carne (pui). Pentru desert: fructe sau produse lactate
- Gustarea: lapte sau amestec de fructe proaspete (alternativ cu masa de pranz) si putin suc de fructe
- Seara: un biberon de 240 ml cu lapte,eventual cu gris sau alt produs fainos sau 150 ml lapte si 90 ml de supa.

Sanatate
La varsta de noua luni, copilul ar trebui sa masoare 70 cm (in medie) si sa cantareasca 8-9 kg. La aceasta varsta trebuie masurat perimetrul cranian, trebuie determinata acuitatea vizuala si testat auzul. Pentru a face acest lucru, asezati-va in spatele copilului si utilizati o jucarie care emite sunet. In cazul in care copilul intoarce capul inseamna ca aude bine. La aceasta varsta copil ar trebui vazut de un medic pentru a asculta inima si plamanii copilului, a palpa abdomenul micutului si organele genitale, a inspecta gatul si dantura. Medicul va fi foarte atent la dezvoltarea psihomotorie a copilului. Se asigura ca acesta sta in sezut, isi tine capul bine, prinde obiectele. Acesta estimeaza de asemenea reactia copilul la pierderea echilibrului.

Bebe la varsta de 8 luni

Evolutie
In jurul varstei de opt luni, copilul incepe sa simta primele senzatii de teama (anxietate) la despartirea de mama. Copilul incepe sa constientizeze ca este o persoana diferita de mama. Deasemenea,despartirea de mama este o sursa de anxietate, deoarece inca nu este constient de faptul ca aceasta va reveni. Cand mama pleaca, el considera ca este abandonat. Acest lucru este normal si toti specialistii considera ca este esential in dezvoltarea armonioasa a copilului. Aceasta teama se manifesta in special prin plans.
La aceasta varsta, copilul cunoaste lumea din jurul sau si mediul in care se dezvolta. Nu ii place ceea ce este nou, se ascunde cand un strain vorbeste. Ii place sa fie in mediu pe care il cunoaste impreuna cu familia sa.
La varsta de opt luni copilul este ca un mic detectiv care investigheaza un caz important,este fascinat de tot: o bucata de hartie, o fata, un copac. Acum micutul poate vedea obiectele plasate la distanta de el. Cresterea capacitatii vizuale ii permite sa obtina mai multe informatii referitoare la mediul inconjurator si isi dezvolta capacitatea de a examina obiectele, oamenii si mediul inconjurator. Aceasta este o etapa foarte importanta in dezvoltarea unui copil.
Daca in ultimele luni, dezvoltarea a avut loc in special la nivelul bratelor, in aceasta luna principalele modificari intereseaza picioarele. Copilul incepe sa se ridice singur din pozitia sezand. Muschii articulatiilor soldurilor si genunchilor devin mai puternici.La aceasta varsta se ridica in picioare si cade destul de repede deoarece nu are o buna stabilitate.
Printre jocurile preferate la aceasta grupa de varsta sunt, fara indoiala jocurile de odinioara, cum ar fi "cucu". Aceste jocuri ii permit copilului sa invete cum sa se coordoneze.

Alimentatie

Mesele bebelusului sunt doua mese cu biberonul sau alaptare la san si doua mese cu lingurita. Unii copii isi manifesta dorinta de a manca singur,deobicei cu mainile. Sugarul prinde bucati mici de legume sau fructe intre degetul mare si index si le duce la gura. Acest lucru poate fi uneori enervant, pentru ca face mizerie, dar acest pas este foarte important pentru dezvoltarea autonomiei copilului.
Mesele bebelusului constau in:
- Dimineata: un biberon de 240 ml cu lapte,eventual cu gris sau alt produs fainos
- Pranz: 180 grame de legume cu un pic de unt si 20 grame de carne (pui sau peste). Pentru desert: fructe sau produse lactate
- Gustarea: lapte sau amestec de fructe proaspete (alternativ cu masa de pranz) si putin suc de fructe
- Seara: un biberon de 240 ml cu lapte,eventual cu gris sau alt produs fainos sau 150 ml lapte si 90 ml de supa.

Bebe la varsta de 7 luni

Evolutie
Bebelusul sta mai mult pozitia sezanda.Desi ii place foarte mult aceasta pozitie, il oboseste.In plus,el se poate rostogoli inainte sau inapoi in orice moment.Deasemenea,ii place sa fie tinut in picioare. Veti vedea ca are mai mult forta in picioare.Cand este intins, copilul se intoarce acum mai mult si mai usor.Isi ridica bustul cand este asezat pe burta sau pe spate. Cu toate acestea,inca nu se poate ridica singur in pozitie sezanda. Cand este asezat pe burta, copilul a inceput sa se tarasca. Veti vedea ca el incepe sa mearga inapoi,folosindu-se de brate. Curand, el va merge in "patru labe".
Mai mult,agilitatea sa se dezvolta.Bebelusul prinde obiectele cu ambele maini si este capabil sa treaca obiectul dintr-o mana in cealalta.
La varsta de sapte luni incepe sa arunce totul pe jos.Retineti ca acest pas este important in evolutia sa. Intr-adevar, la aceasta varsta, el devine constient ca exista alte obiecte chiar daca nu le vede. E timpul sa va jucati cu el de-a v-ati ascunselea.
Bebelusul acum recunoaste clar sunetele si originea lor. El recunoaste numele sau (incercati sa il strigati pe nume si veti vedea ca el reactioneaza).
El emite sunete mai complexe,incepe sa spuna mai multe silabe. Spune "ma-ma" sau "ta-ta" si ii place sa imite sunete.Este important sa vorbiti cu bebelusul pentru ca astfel va invata sa vorbeasca.
La aceasta varsta, puteti incepe sa-i dati carti si sa ii spuneti povesti. Ii va placea sa intoarca paginile cartilor.Alegeti cartile din carton sau plastic si sa fie foarte colorate. La fel ca toate celelalte jucarii, aceste carti, fara indoiala, vor fi duse la gura si mestecate.
Copilul cunoaste mai bine lumea din jurul lor. De asemenea, el plange mai mult atunci cand este separat de mama. Nu intrati in panica este normal.

Alimentatie
Poate incepe sa manance alimente pe baza de amidon si peste (cod). De asemenea, puteti sa-i dati niste branza de vaci si putina paine.Poate manca galbenus de ou, cu conditia sa fie fiert. Adaugati un pic de unt in piure si il va aprecia mai mult.
Mesele sale constau in:
- Dimineata: 240 ml de lapte, eventual amestecat cu putina faina
- Pranz: 180 de grame de legume, 20 de grame de carne sau de peste
- Gustare:lapte, putin suc de fructe
- Cina:240 ml de lapte, eventual amestecat cu putina faina

Bebe la varsta de 6 luni

Evolutie
Copilul isi continua progresul,sta mai bine si mai mult in sezut.El apreciaza aceasta pozitie pentru ca ii permite sa vada tot ce se intampla in jurul lui si sa apuce obiectele din jurul lui cu mai multa usurinta . Alegeti-i jucarii de toate culorile, toate materialele si toate formele. Cele care produc sunet si lumina sunt sigur favorite. Strigati-l pe nume pe micutul dvs si veti vedea ca intoarce capsorul, ca dovada ca stie cum il cheama.Bebelusul se sprijina in manute si in genunchi, ca sa mearga de-a busilea. Poate sa tina cate un obiect in fiecare manuta si ii place sa le arunce pe podea. Incepe sa fie mai sigur pe el, imbunatatindu-si echilibrul.
Bebelusul cunoaste acum lumea din jurul sau si oamenii care au grija de el. De asemenea,nu ii plac persoanele necunoscute. Retineti ca acest lucru este normal si ca fenomenul este posibil sa se agraveze in urmatoarele saptamani. Din tonul vocii dumneavoastra intelege sensul lui "nu" si va asculta. Ii place tot mai mult sa aiba un partener de joaca.

Sanatate

Aparitia primilor dinti este adesea o perioada dificila. Pentru a ameliora durerea exista mai multe solutii disponibile. Astfel puteti face masajul gingiilor (care sunt foarte umflate). Puteti gasi la farmacie geluri pentru a calma durerea. Cel mai eficient este, probabil,inelul dentar. Intr-adevar mestecarea inelului sau jucariilor dentare calmeaza copilului.Pentru imbunatatirea eficientei acestui inel tineti-l in frigider (frigul calmeaza durerea).La varsta de doua luni se fac o serie de vaccinuri:
- DTP care asigura protectie impotriva difteriei, tetanosului si infectiei cu Pertussis
- VPOT- protejeaza impotriva poliomielitei
- vaccin anti-Haemophilis influenzae b, care protejeaza impotriva meningitei, laringitei, pneumoniei
- vaccin anti –hepatita B
- BCG(+/-) care asigura protectie impotriva tuberculozei .
Aceste vaccinari poate provoca unele reactii minore, cum ar fi febra. Nu va faceti griji, este destul de normal. Acest lucru dovedeste ca organismul reactioneaza la vaccin si dezvolta sistemul imunitar. Asigurati-va ca temperatura nu depaseste 39.5 ° C si dati-i un paracetamol. Vaccinurile, de asemenea ,pot provoca reactii la nivelul pielii. Din nou, nu intrati in panica in cazul in care acestea nu sunt importante si daca nu persista mai mult de cateva zile. Cu toate acestea, unii copii pot avea reactii alergice la anumite componente din vaccin. Daca observati ca copilul dumneavoastra dezvolta o eruptie cutanata, are dificultati de respiratie sau frecventa cardiaca mare, adresati-va medicului dumneavoastra.

Alimentatie

Diversificarea alimentatiei continua. Bebelusul are acum doua gustari pe zi (dimineata si seara), precum si doua mese. De asemenea,in aceasta luna va incepe sa descopere carnea(de pui) care se da la pranz,in cantitate de 20 de grame.
Astfel,la mijlocul lunii copilul mananca aproximativ 110 grame de legume amestecate cu carne si o cutie de fructe sau iaurt.Ideal este sa ii dati aceasta masa cu lingurita, desi el prefera sticla.
La gustarea de dupa-amiaza va manca un biberon cu lapte, completat cu un borcanel de fructe sau iaurt (alternativ cu masa de pranz). La gustarea de seara va manca un biberon cu lapte in care se adauga faina fara gluten.

Bebe la varsta de 5 luni

Dezvoltarea fizica

Bebelusul continua sa faca progrese, in special in ceea ce priveste mentinerea pozitiei corpului. Intr-adevar, daca sunt asezati in pozitie sezanda mentine aceasta pozitie timp de cateva minute,iar capul il tine drept. Fiti atenti, pentru ca ar putea cadea (inainte sau inapoi) in orice moment.
Daca il ridicati (tinandu-l de subbrat) veti vedea ca acesta incepe sa impinga picioarele;in cateva luni el va invata sa mearga singur.Nu abuzati de aceasta pozitie,pentru ca ar putea ,pe termen lung, sa duca la tulburari ale posturii.
Luna aceasta copilul incepe sa isi descopere corpul.Cu mainile el isi atinge ochii, nasul, urechile. Bucurati-va de acest lucru si spuneti-i in timpul baii numele diferitelor parti ale corpului(cea pe care o spalati).
Baia este un moment pe care intotdeauna il adora. El incepe sa se joace daca ii oferiti obiecte mici. Mainile sale devin mult mai abile,ii este mult mai usor sa prinda obiectele care il inconjoara, fara a uita sa le duca la gura. Continua sa descopere lumea;veti vedea ca atentia lui poate fi concentrata pe un obiect la un moment dat,daca incercati sa ii aratati altceva el isi schimba imediat atentia asupra acestuia.
Veti observa, de asemenea, ca modul sau de a comunica evolueaza,grangurelile se modifica,incepe sa scoata sunete din ce in ce mai clare. Acestea sunete sunt baza limbajului. Este important sa va raspunda pentru ca numai asa poate invata sa vorbeasca. Aratatii noi sunete, veti vedea ca incearca sa le reproduca si ca, putin cate putin, el va reusi. De asemenea, puneti-i intrebari, lasandu-i timp sa raspunda.
Cu toate acestea ,este important sa il invatati sa stea singur cateva minute. Astfel, atunci cand se trezeste,nu fugiti imediat la el. Lasati-l un pic singur in pat cu jucariile sale favorite.
Nu ezitati sa lasati copilul la o alta persoana pentru a avea un pic de timp pentru dumneavoastra. Ideal este sa alegeti o persoana pe care o cunoasteti bine. Bunicii vor fi incantati fara nici o indoiala. In orice caz, explicati-i copilului ce se intampla, cine are grija de el si cand va veti intoarce. Incearcati sa nu plecati atunci cand doarme.

Alimentatie

Bebelusul are acum, probabil, patru mese pe zi.El suge,la san sau la biberon, in jur de 210 ml de lapte la o masa. Daca alaptati la san puteti continua,incepand in paralel diversificarea alimentelor.
Bebelusul mananca aproximativ 120 grame de legume la masa de pranz.Nu introduceti mai multe legume o data, altfel va va fi greu sa le identificati pe cele care ii plac . De asemenea, nu puneti sare in mancare, este inca prea devreme.Poate manca un compot sau un produs lactat(special conceput pentru copii, daca este posibil) la gustarea de dupa-amiaza. Nu folositi zahar sau iaurtul.Daca aveti indoieli, consultati-va cu pediatrul.

Bebe la varsta de 4 luni

Fata de ultima luna copilul face numeroase progrese. Daca este asezat intr-o anumita pozitie bebelusul mentine aceasta pozitie,chiar daca coloana sa vertebrala nu este inca suficient dezvoltata. Asezat pe burta,bebelusul tine capul mai bine si un timp mai indelungat.
Pe de alta parte, copilul incepe sa isi foloseasca mai mult mainile,prinde obiectele care ii sunt la indemana sau cele care ii sunt intinse si incepe sa le duca la gura. Veti observa ca incepe sa-si arate preferintele pentru anumite jucarii.
Bebelusul incepe sa se rastoarne de pe burta pe spate si incepe sa stea in pozitie laterala. El comunica mai mult cu cei din jur,incepe sa recunoasca persoanele si incepe sa devina agitat in prezenta strainilor.
Acum emite sunete( primele consoane), diferite de plans,pentru a arata ca si el este acolo. Puteti sa-i aratati noi sunete pe care va incerca sa le reproduca.

Alimentatie
Copilul are acum patru mese pe zi,fiecare de 210 ml(in medie). Daca are cinci mese,acestea sunt ,in medie, de 180 ml.
Daca doriti sa va intoarceti la servici si alaptati bebelusul trebuie sa incepeti sa il intarcati.Retineti ca acest pas ia un pic de timp, astfel incat sa nu asteptati pana in ultima clipa. Incepeti lent prin inlocuirea unei mese cu lapte artificial, apoi doua si asa mai departe. Nu trebuie sa inlocuiti toate mesele,ci puteti pastra cele de dimineata si seara.
Cereti parerea pediatrului in ceea ce priveste inceperea diversificarii alimentatiei. Unii medici considera ce este necesar sa se mai astepte un pic. De asemenea, unii recomanda inceperea diversificarii cu fructe (copiii prefera ceea ce este dulce), in timp ce altii recomanda legumele.
In ceea ce priveste introducerea legumelor, este mai bine sa se introduca la masa de pranz. Pentru a incepe ,folositi putin piure de legume diluat cu apa;copilul va descoperi un nou gust fara a schimba consistenta mesei. Apoi, amestecati o lingura de piure de legume, apoi doua,pana la o cantitate de 100 grame de piure de legume, restul mesei fiind lapte.Introduceti cate o leguma, astfel incat sa va dati seama de preferintele copilului. Printre legumele pe care le puteti introduce la inceput sunt morcovii, pastaile, spanacul. Evitati conservele de legume care sunt prea sarate. Este de preferat sa folositi legume proaspete.
Fructele se introduc la masa de pranz, in acelasi mod ca si legume. Printre fructele recomandate sunt : merele, bananele, caisele, perele,etc.Evitati capsunile, care pot provoca alergii. Daca aveti indoieli, nu ezitati sa intrebati medicul dumneavoastra.
In cele din urma, medicul pediatru va poate recomanda sa adaugati in laptele de la masa de seara putin gris, pentru a ingrosa laptele.
Retineti ca este esential sa nu obisnuiti copilul sa manance alimente prea dulci de la inceputul diversificarii.

Sanatate
Medicul continua sa se asigura ca bebelusul creste bine si va ofera sfaturi cu privire la alimentatie. Nu incepeti diversificarea fara consimtamantul acestuia. Un copil de patru luni, in medie,are o greutate de 6.4 kg si masoara 62 cm.
Daca copilul dumneavoastra nu este inca obisnuit sa doarma noaptea - ceea ce este deosebit de greu in cazul in care lucrati - vorbiti cu medicul dumneavoastr. El va poate da un sfat bun pentru a rezolva aceasta problema.
La varsta de patru luni se fac urmatoarele vaccinuri:
- DTP care asigura protectie impotriva difteriei, tetanosului si infectiei cu Pertussis
- VPOT- protejeaza impotriva poliomielitei
- vaccin anti-Haemophilis influenzae b(+/-), care protejeaza impotriva meningitei, laringitei, pneumoniei
- BCG(+/-) care asigura protectie impotriva tuberculozei .
Aceste vaccinari poate provoca unele reactii minore, cum ar fi febra. Nu va faceti griji, este relativ normal. Acest lucru dovedeste ca organismul reactioneaza la vaccin si dezvolta sistemul imunitar. Asigurati-va ca temperatura nu depaseste 39.5 ° C si dati-i un paracetamol. Vaccinurile, de asemenea ,pot provoca reactii la nivelul pielii. Din nou, nu intrati in panica in cazul in care acestea nu sunt importante si daca nu persista mai mult de cateva zile. Cu toate acestea, unii copii pot avea reactii alergice la anumite componente din vaccin. Daca observati ca bebelusul dumneavoastra dezvolta o eruptie cutanata, are dificultati de respiratie sau frecventa cardiaca mare, adresati-va medicului dumneavoastra.

Bebe la varsta de 3 luni

Somnul
La varsta de trei luni, copilul face diferenta intre somnul de zi si cel de noapte. Mai mult decat atat, el este capabil sa doarma 6-8 ore la rand, astfel incat el isi petrece toata noaptea dormind. Perioadele cat este treaz sunt, de asemenea, mai lungi(1-2 ore).
Daca ati avut o slujba inainte de a avea copilul, fara nici o indoiala ca o veti relua curand. Aceasta ridica problema de a alege persoanele care sa ingrijeasca copilul. Exista mai multe solutii la dispozitia dumneavoastra:cresa, camin de zi,bunici sau o persoana care vine acasa(bona). In toate cazurile este necesar ca aceasta schimbare sa aiba loc treptat si copilul sa se invete cu persoana care va avea grija de el. O saptamana de adaptare este adesea necesara. Astfel, la inceputul veti sta cu el si cu bona, apoi il lasati doar cu bona un interval de timp din ce in ce mai mare.

Activitate
La aceasta varsta, putem spune ca bebelusul exploreaza lumea, este atent la imprejurimile sale. Se misca, isi exprima nemultumirea si aprobarea. El zambeste mai mult si chiar incepe sa rada.
El vede mai bine, prin urmare este interesat sa urmareasca cu privirea. Incearca sa comunice cu dumneavoastra si grangureste din ce in ce mai mult.Ii place sa vorbiti cu el si este atent la ce ii spuneti. Mai mult decat cuvintele, el inregistreaza expresii ale fetii si tonul vocii.Este, de asemenea, sensibil la zgomot. Daca un zgomot ii atrage atentia el intoarce capul,se opreste din orice activitate si se concentreaza asupra zgomotului.
Cum e din ce in ce mai curios, el adora sa iasa afara si sa descopere lucruri noi. Este bine ca inainte de a-l adormi sa faceti o mica plimbare.Baia de zi cu zi este un moment de relaxare si placere pentru el. Asezat pe burta,copilul isi ridica capul si este capabil sa mentina aceasta pozitie timp de un minut sau doua.
La varsta de trei luni, copilul incepe sa invete sa foloseasca mainile. In primul rand, el duce mainile la gura si cap. De asemenea, incepe sa observe obiectele care se afla in jurul sau. Zornaitoarea este probabil una dintre jucariile lui preferate. Alegeti una intens colorata, usor de apucat si din material lavabil. Ii place deasemea ca ea face zgomot. Aratati-i ca miscand jucaria se produce un sunet.O alta jucarie adorata de bebelus este caruselul. Acesta trebuie sa fie viu colorat,cu multe jucarii diferite,panglici si baloane,astfel incat sa atraga atentia bebelusului.Aveti grija ca toate jucariile bebelusului sa fie corespunzatoare varstei sale.

Alimentatie
Hranit la san sau cu biberonul, copilul dumneavoastra are acum cinci sau sase mese pe zi. La o masa mananca aproximativ 180 g de lapte. Nu va faceti griji, daca nu mananca tot la fiecare masa. Cel mai important lucru este sa creasca si sa ia in greutate in mod regulat.
Daca doriti sa va intoarceti la servici si alaptati bebelusul trebuie sa incepeti sa il intarcati.Retineti ca acest pas ia un pic de timp, astfel incat sa nu asteptati pana in ultima clipa. Incepeti lent prin inlocuirea unei mese cu lapte artificial, apoi doua si asa mai departe. Nu trebuie sa inlocuiti toate mesele,ci puteti pastra cele de dimineata si seara.

Sanatate
Medicul continua sa se asigura ca bebelusul dumneavoastra creste bine si va ofera sfaturi cu privire la dieta. Bebelusul cantareste, in medie, 5.5 kg si masoara 60 cm.Cresterea sa este foarte rapida, aproximativ 150 g pe saptamana si mai multi centimetri pe luna.

Bebe la varsta de 2 luni

Somn
La doua luni copilul doarme inca foarte mult, dar, probabil, un pic diferit. Intr-adevar, el a inceput sa isi gaseasca ritmul fiziologic totusi perioadele de somn sunt lungi. La aceasta varsta el incepe sa dea un ragaz parintilor in timpul noptii.

Activitate
Schimbarea copilul este vizibila de la o zi la alta. Este din ce in ce mai atent la imprejurimile sale si incearca sa comunice. Aceasta este perioada de timp a primului “zambet real ", care nu este automat, ci se adreseaza unei persoane sau unui obiect. Incepe de asemenea sa grangureasca. Este important sa vorbiti cu copilul, deoarece astfel se pune bazele vorbirii, care se dezvolta in cateva luni. Vorbiti cu el, jucati-va cu el, lasati-l sa exploreze imprejurimile sale.Nu ezitati sa va plimbati pentru ca ii place sa invete lucruri noi. Copilului ii place ca programul sau zilnic sa fie bine organizat si aceleasi persoane sa aiba grija de el. Acest lucru ii permite sa se simta in siguranta.
Progresul motor este, de asemenea, impresionant. Daca este tinut culcat sau in picioare, el tine capul timp de cateva secunde. El incepe sa piarda reflexul de mers automat. Daca sta pe spate,copilul va desface picioare,deschide mainile,iar ,daca i se da un obiect, este capabil sa il tina cateva momente.
La aceasta varsta, vederea lui au inceput sa fie mai dezvoltata. Recunoaste clar chipurile parintilor lui.

Alimentatie
Pentru a face toate aceste progrese, copilul trebuie sa prinda forta. Mananca mai mult,dar mai rar. Copilul cere sa manance la fiecare patru ore in timpul zilei si la fiecare cinci ore pe timp de noapte.In cazul in care este hranit artificial (cu lapte praf) are nevoie de cinci-sapte mese pe zi, in medie, 150 ml. Amintiti-va sa curatati biberoanele si sa le sterilizati inainte de refolosire. Aveti posibilitatea sa le pregatiti din timp, cu conditia ca acestea sa fie pastrate in frigider, dar nu mai mult de o zi. Daca copilul nu a terminat biberonul nu se tine pentru urmatoarea masa,ci se prepara altul.

Sanatate
In timpul celei de-a doua vizite, medicul se va asigura ca copilul creste normal si va masura: inaltimea, greutatea si circumferinta capului(perimetrul cranian) al copilului. Probabil va va pune intrebari pentru a vedea cum evolueaza zi de zi. Astfel, se va asigura ca aude si vede bine si ca face progrese.
La varsta de doua luni se fac o serie de vaccinuri:
- DTP care asigura protectie impotriva difteriei, tetanosului si infectiei cu Pertussis
- VPOT- protejeaza impotriva poliomielitei
- vaccin anti-Haemophilis influenzae b, care protejeaza impotriva meningitei, laringitei, pneumoniei
- vaccin anti –hepatita B
- BCG(+/-) care asigura protectie impotriva tuberculozei .
Aceste vaccinari poate provoca unele reactii minore, cum ar fi febra. Nu va faceti griji, este destul de normal. Acest lucru dovedeste ca organismul reactioneaza la vaccin si dezvolta sistemul imunitar. Asigurati-va ca temperatura nu depaseste 39.5 ° C si dati-i un paracetamol. Vaccinurile, de asemenea ,pot provoca reactii la nivelul pielii. Din nou, nu intrati in panica in cazul in care acestea nu sunt importante si daca nu persista mai mult de cateva zile. Cu toate acestea, unii copii pot avea reactii alergice la anumite componente din vaccin. Daca observati ca copilul dumneavoastra dezvolta o eruptie cutanata, are dificultati de respiratie sau frecventa cardiaca mare, adresati-va medicului dumneavoastra.

Bebe la varsta de 1 luna

Somnul
Aceasta este cea mai importanta activitate in timpul primei luni de viata. intr-adevar, un nou-nascut doarme 17 pana la 20 de ore pe zi. Somnul este, de asemenea, esential pentru buna dezvoltare a copilului, pentru ca in timpul somnului este secretat hormonul de crestere si ajuta la dezvoltarea creierului.
in afara de aceasta, la copil, tulburarile de somn si foamea sunt strans legate. intr-adevar, copilul se trezeste mult mai vioi si raspunde mai repede dupa ce este satul. Din punct de vedere biologic, un copil poate sta fara sa manance mai multe ore - o noapte - dupa ce ajunge la sase kilograme. Ritmul va evolua si treptat va face diferenta intre zi si noapte.
De multe ori parintii nu stiu daca copilul ar trebui sa doarma cu ei sau in propria sa camera. in primele saptamani, cand plange noaptea, poate fi mai practic sa doarma in camera parintilor. Cu toate acestea, in momentul in care ritmul zi-noapte este bine stabilit, este necesar ca toata lumea sa gaseasca intimitate. Copilul are nevoie de un loc al sau.

Alimentatie
inafara de somn, alimentarea este una din principalele activitati ale nou-nascutului.
Una dintre cele mai frecvente intrebari ale tinerilor parinti este legata de intervalul de timp la care copilul trebuie sa manance. Daca alegeti sa-l alaptati la san sau cu lapte praf copilul va cerere sa manance la fiecare trei-patru ore. Treptat intervalul de timp intre mese creste si copilului incepe sa-si gaseasca propriul ritm.
Deasemenea aveti incredere ca micutul dumneavoastra isi ia cantitatea necesara de hrana. El poate manca mai mult sau mai putin in zile si ore ale zilei diferite. In plus, alimentarea(la san sau cu biberonul) este un moment special. Alegeti un loc linistit ,sa nu fiti deranjati. Fiti atenta la reactiile copilului.
in cele din urma, unii copii au nevoie de usoara mangaiere pe spate la sfarsitul mesei. Acest lucru este valabil mai ales pentru copiii care sunt hraniti cu biberonul, pentru ca inghit mai mult aer. Din nou,aveti incredere in copil, nu este nimic daca nu “ragaie” dupa masa.

Ingrijire
Baia este un moment ideal pentru copil si parintii lui. Acesta este un timp de care copii se bucura cel mai mult, pentru ca au gasit mediul acvatic in care au evoluat noua luni. Un principiu cheie este de a avea totul la indemana: prosoape, haine, produse de igiena.
Utilizati sapun special conceput pentru pielea copilului. Nu trebuie sa utilizati sampon in prima luna, folosirea sapunului este suficienta.Apa din baie ar trebui sa fie la 37 ° C, iar in camera in jurul de 24 ° C. Puteti pune prosopul si hainele curate pe calorifer astfel vor fi calde atunci cand scoateti copilul din apa. Cel mai simplu, la inceput, este sa spalati copilul pe masa. Dupa ce l-ati sapunit, puneti-l in apa. Sprijinitii gatul si capul cu una din maini si clatiti-l cu cealalta. Vorbiti cu el pe tot parcursul baii.Baia de seara induce somn copilului. in plus, aceasta ar trebui sa fie un moment de relaxare atat pentru copil cat si pentru mama, asa ca ar trebui s-o faceti atunci cand aveti timp.in cele din urma, pentru siguranta, nu lasati niciodata copilul singur in baie.
Printre grijile in prima luna de viata este cordonul ombilical. Cordonul ombilical se usca inainte de a se desprinde dupa aproximativ o saptamana. Baia si aplicarea de crema cu eozina faciliteaza uscarea si vindecarea.
Din cauza fragilitatii pielii nou-nascutului ,acesta trebuie sa schimbat cat mai curand credeti ca este necesar. intr-adevar, materiile fecale si urina pot cauza iritatii. Daca apare o roseata in zona scutecului aplicati o crema special conceputa pentru calmarea iritatiei.
La unii copii unghiile cresc foarte repede. Daca nu se zgarie nu este absoluta nevoie sa le taiati. Daca apar mici zgarieturi taiatii unghiile cu un foarfece mic sau folositi o pila.

Sanatate
De la nastere, copilului i se verifica starea de sanatate. Astfel, acesta va fi cantarit si masurat. Cresterea in greutate si cresterea perimetrului cranian(circumferinta capului) arata o buna dezvoltare. Dupa nastere, copil pierde 5-10% din greutate in mod normal si ar trebui sa recupereze pierderea in termen de 15 zile. Copilul castiga pana la 200 de grame in greutate si 1 centimetru in lungime pe saptamana in primul trimestru de viata.
Un control medical se realizeaza de catre medicul pediatru sau medicul de familie in prima luna de viata. Acesta are scopul de a verifica buna crestere a copilului si poate fi, de asemenea, o oportunitate de a face vaccinul BCG pentru copii cu risc.

Evolutie
Unele simturi sunt bine dezvoltate inca de la nastere, uneori chiar inainte. Este cazul auzului. intr-adevar, copilul aude ceea ce se intampla in jurul lui inca din cea de-a cincea luna de sarcina. El recunoaste, desigur, vocea mamei sale, dar si pe cea a tatalui sau. Copilul, de asemenea, se bucura de muzica, in special clasica. Cu toate acestea, el nu suporta sunetele prea puternice sau agresive.
Gustul este, de asemenea, in curs de dezvoltare si copilul arata deja preferinte. Astfel, de la nastere, se pare ca diferentiaza gustul dulce de sarat. Sugarii care primesc san descopera noi arome, deoarece laptele isi modifica gustul in functie de ceea ce mananca mama. Retineti ca, colostru are un gust similar cu lichid amniotic, de aceea copilul ii place foarte repede laptele matern si are nevoie de cateva zile pentru a-i place laptele praf.
Cu toate acestea, vederea este mai putin dezvoltata. Initial, copilul este de cele mai multe ori atras de contraste si culori. in plus, el vede doar ceea ce se afla langa el, aproximativ 20 de centimetri.